Skip to content

CÂTEVA CUVINTE DESPRE LUME, DESPRE ULTIMA REVOLUŢIE ŞI DESPRE ULTIMUL OM

19 October 2011

SCRIS DE Mugur VASILIU

Trăim într-o lume paralelă cu lumea reală pe care o putem atinge în orice clipă. Există o poartă care duce dincolo, în realitate – trebuie trecut un prag. Nu e nimic magic – filosofia nu are loc aici, cum nu este nici locul culturii – de altfel după cum am mai spus, nici cultura, nici ştiinţa şi nici filosofia nu au mântuit vreodată pe cineva – cel puţin de la facerea lumii; spre deziluzia celor ce încă mai caută, nu este vorba despre substanţa sau nonsubstanţa alchimică şi despre nici o transformare din orice în aur. E adevărat că fiecare din aceste căi – pe care noi le considerăm false – este foarte complicată. Drumurile acestea sunt foarte speciale şi surprinzătoare. Ceea ce se caută prin aceste căi – tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte – este de neaflat. Aşa pare. Fiindcă, în fapt nici se află şi nici de vreo trebuinţă ne este.

Aceste căutări arată că nouă ne este pe plac tot ce este mai complicat, fiindcă preferăm în ultimă instanţă… jocul în sine: labirintul a fost o provocare majoră mereu, cum piatra filosofală sau transformarea a orice în aur au dat mereu impresia salvării. Elixirul. Asta vrem noi: tot ceea ce poate fi mai departe de simplitate, claritate, realitate şi mântuire.

Şi asta fiindcă suntem fiii unei lumi în care trăim, lume care are mai multe particularităţi decât oricând şi care dacă nu poate fi simplă, caută să fie simplificatoare. Traversăm o perioadă a istoriei în care comunicarea nu mai este cu putinţă; comunicarea s-a încheiat chiar aici, lângă noi, în lumea aparentă. A rămas ceea ce aparţine lumii reale, cu alte cuvinte, lumii pe care noi nu o trăim; a rămas: cuminecarea. Pragul pe care odată trecându-l ne aflăm în lumea reală este pragul Bisericii. Aici este cuminecarea întru Cuvânt – Trup şi Sânge. Aici e lumea reală. Pe cât de reală pe atât de paralelă cu lumea în care ne ducem noi existenţa.

Mult trâmbiţata criză mondială nu este altceva decât începutul unei revoluţii mondiale ce se desfăşoară atipic pentru noi, în afara tiparului pe care noi deja îl cunoaştem din experienţă. Lovitura lumii contemporane este provocată şi se desfăşoară programatic, după planuri financiare bine stabilite şi controlate. Ne aflăm într-un punct în care experienţa eternilor revoluţionari îşi spune cuvântul: lumea poate fi cucerită şi stăpânită printr-o tehnică foarte veche: constrângerea financiară. Fără sânge – sau doar în măsura în care aceasta foloseşte.

Ce fel de revoluţie este aceasta? Este o revoluţie universală sau, cu un cuvânt de mare cuprindere acum, globală. Globalizatoare – care are în vedere întreaga omenire, întreg globul pământesc. Este vorba despre o mişcare totală, declanşată şi controlată cu instrumente financiare – prin care sunt aservite cea mai mare parte dintre popoarele lumii – la nivelul întregii planete. Transformarea statelor naţionale independente din punct de vedere economic, în state „bancare” internaţionale a pregătit terenul pentru acest pas, prin crearea dependenţei financiare a tuturor statelor – care îşi pierd în acest fel independenţa şi caracterul naţional – faţă de marea finanţă (unică!) mondială. Dar partea financiar economică este doar instrumentul prin care se realizează acest „fenomen” – este important să observăm şi să înţelegem acest lucru.

CITIŢI RESTUL ARTICOLULUI PE AXA.INFO.RO

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: