Skip to content

Răspunsuri fără întrebări. Soluţii fără probleme.

7 June 2011

Scris de  Mugur VASILIU

În ciuda tuturor semnelor pe care ni le dă, din ce în ce mai insistent, realitatea de zi cu zi, ni se spune că lucrurile merg din ce în ce mai bine şi asta fiindcă există soluţii şi rezolvări pentru toate problemele, precum există răspunsuri pentru toate întrebările. Unul dintre lucrurile de mare greutate este să pui o întrebare pentru care să nu ţi se dea imediat răspunsul. Mai mult, după cum se pare, acum în România există cu mult mai multe răspunsuri şi soluţii decât întrebări şi probleme.
Astfel, rezolvarea falsei probleme a împrumuturilor României la marea finanţă mondială – orice nume ar avea ea, FMI sau BM sau…- este foarte simplă: trebuie îndeplinite condiţiile puse de aceste organizaţii financiare suprastatale, condiţii care nu se referă doar la economia ţării, ci la tot ce înseamnă viaţă pentru români. Dacă problema este falsă, cu siguranţă că soluţia nu ne foloseşte la nimic, ba ne încurcă mult mai rău; fiindcă problema nu era cum să împrumutăm bani de la aceste organizaţii, ci ce trebuie să facem pentru a normaliza viaţa românilor şi din punct de vedere economic şi administrativ. Dacă am fi pus această problemă, nu am fi ajuns nici o clipă la acest fel de împrumuturi, despre care ştie tot economistul că sunt mortale pentru orice stat. Dar noi nu am pus această întrebare ci pur şi simplu am primit o soluție care îşi inventază ea însăşi o problemă: ce trebuie să facem să luăm acel sau acele împrumuturi. Încă o dată: suntem în situaţia în care, fără a avea formulate problemele, fără să fie puse întrebările, avem o puzderie de soluţii şi răspunsuri la probleme şi întrebări care nu ne privesc, nu sunt ale noastre.
Aşadar, avem soluţii fără probleme şi răspunsuri fără întrebări.
Foarte mulţi români aveau ca cea mai mare problemă, de acum douăzeci de ani până de curând, cum să obţină un împrumut de la oricare bancă – sau poate două împrumuturi sau oricâte, cu cât mai multe cu atât mai bine. Aceasta fără să răspundă la întrebarea elementară dacă într-adevăr era nevoie de aceste împrumuturi; mai mult, unii considerau ca cea mai importantă problemă dacă au de unde să restituie împrumutul. Încă odată, cunosc sute de astfel de oameni: niciunul nu şi-a pus serios problema reală, care ar fi dus la o soluţie proprie: trebuie într-adevăr să fac împrumutul?; în ce fel aceast împrumut mă ajută?; şi, mai înainte de toate: care este drumul pe care trebuie să merg pentru a-mi împlini menirea mea de român sub soare şi care este legătura acestui drum – pe care noi îl numim mântuire – cu acest împrumut? Iată cum s-a ajuns aici unde suntem: să căutăm rezolvări şi soluţii la probleme care nu ne aparţin, să răspundem la întrebări care nu ne privesc, care sunt sterile şi, acest lucru îl punem foarte puţin la socoteală, ucigătoare.

CITI’ŢI RESTUL ARTICOLULUI AICI

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: