Skip to content

Astăzi

12 May 2011

Scris de  Mugur VASILIU

Tocmai astăzi a început să se audă zăngănit de arme între Bisericile autocefale: Patriarhia Ierusalimului a rupt legăturile cu Biserica Ortodoxă Română, dintr-un motiv pe cât de greu de înțeles și de crezut, pe atât de necanonic; pe de altă parte, relațiile Bisericii Ortodoxe Române cu Patriarhia ecumenică s-au deteriorat serios.

Patriarhia Ierusalimului a descoperit, dintr-o dată, că nu mai poate trăi dacă românii au la Ierihon – sub jurisdicția ei – un așezământ și o biserică pentru pelerinii români la Sfântul Mormânt. Trebuie spus că Așezământul românesc și Biserica de la Ierihon au fost construite în mulți ani și cu multă trudă și cheltuială de către Biserica Ortodoxă Română.

Problema a intervenit însă, acum; și acum trebuie rezolvată – așa au hotărât Patriarhul Teofil al III-lea și Sinodul de la Ierusalim: că este o problemă și că ea trebuie rezolvată acum. Așa că a fost dat un comunicat prin care se afirmă această ruptură, dar care nu justifică în nici un fel poziția de patron pe care si-a luat-o Biserica de la Ierusalim; fiindcă noi, românii, suntem credincioși ortodocși, iar “pretențiile” BOR sunt firești, atâta vreme cât nu se încalcă jurisdicția Ierusalimului – dar nu și atâta vreme cât Patriarhia de la Ierusalim se consideră stăpâna Sfântului Mormânt, lăsând impresia că are monopolul și asupra lui Hristos.

CITITI RESTUL ARTICOLULUI AICI

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: