Skip to content

Despre zborul libertate

9 May 2011

Scris de  Mugur VASILIU

Aromânii spun “cuvântului” – “zbor”. Forma substantivală este “zbor”, iar forma verbală la infinitiv este “a zbura” – mai precis: în limba română “cuvânt” = “zbor” în dialectul aromân, respectiv “a cuvânta”, din limba română = “a zbura”, în dialectul aromân. Imaginea este impresionantă: fiecare cuvânt este un zbor, ca şi cum cuvintele ar fi nişte vietăţi zburătoare. În faţa ta, de pe buzele povestitorului se ridică stoluri de fluturi – mici sau mari sau poate doar câţiva foarte mari. Dacă ar fi aşa, dacă am putea vedea zborul cuvintelor la fel cum vedem zborul fluturilor, am înţelege de îndată ce fel de om avem în faţă: fluturi mici, uşori, cu aripile transparente care dispar imediat, de-abia dacă îi vezi sau fluturi mari cu aripi atât de viu colorate şi cu un zbor atât de precis, încât îi ţii minte toată viaţa. Ai putea totodată să vezi fluturi care zboară foarte puţin sau care după primele zvâcniri de aripă se prăbuşesc la pământ, morţi – vorbe moarte, cuvinte goale. Atunci ai putea preţui fluturii mai bătrâni – nu ştii cât de învechiţi în zboruri -, cu culorile aripilor puţin şterse dar vii, încă vii până la capătul timpului. Aşadar, ai putea vedea şi înţelege repede rostul cuvintelor, precum şi rostul povestitorului din faţa ta.
Numai că noi nu vedem nimic din toate acestea, pe care poate cei vechi le vedeau. Pentru noi cuvintele au devenit sunete. Noi nu mai vedem zborurile. Stăm orbi în faţa zborului, cuvântul trece pe lângă sau pe deasupra noastră – la noi ajunge doar un fel de zăngănit.

CITIŢI RESTUL ARTICOLULUI AICI

One Comment leave one →
  1. Joseph Livni permalink
    23 June 2011 9:33 pm

    Aromânii spun “cuvântului” – “zbor” Ce e legatura dintre zbor si cuvânt? “Stoluri de fluturi? Nu domnule! Relatia e mai simpla. Intr`adevar la origine si cuvântul “cuvânt” si si cuvântul “zbor” inseamnau acelas lucru: adunare. In latina originea e conventus=adunare. (Nu e observatia mea! Am invatat treaba asta dela D-l Sorin Olteanu). Zbor e adunare in limbi slave. Deci zbor si cuvant erau adunari unde se cuvânta ori se zbura.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: