Skip to content

Despre iepuraşi, ouşoare, puişori şi ortodocşii de noi

11 April 2011

Scris de  Mugur VASILIU

 

Motto: “Iepurașul mustăcios e de Paște norocos,
nu-ți lasă cadou în ghete, are el alte secrete:
pasca, oul înroșit,
cozonacul, mielul fript și un Paște Fericit!”
(urare “tradițională” de sezon)


Suntem în Postul Mare. Mai sunt mai puţin de două săptămâni până la Înviere. Cu o mare grijă faţă de cumpărători, negustorii au început deja să-şi vândă marfa, specială pentru “Sfintele Sărbători” – cu varianta “Sfintele Sărbători de Paşti”. Dacă, cumva, am fi picat chiar acum pe planeta Pământ şi ne-am fi întrebat ce sărbătoari sunt acestea, atunci cu siguranţă că am fi aflat lucruri, pe care noi cei de acum nu le mai observăm, nu le mai vedem, cu care ne-am obişnuit, dar care sunt cu totul pierzătoare pentru noi.

Aşadar, sărbătorile care urmează încep să se întrezărească: apar iepuraşii, din ce în ce mai des, pe firmele luminoase – cu variante multiple: domni cu urechi de iepuraşi, domnişoare dezbrăcate cu aceleaşi urechi care însă seamănă mai mult cu nişte “corniţe”, sau chiar iepuraşii coloraţi, frumoşi şi pufoşi (la fel cum colorate sunt revistele cu iepuraşi, cu plai şi cu boi). Toate acestea sunt, după cum spune lumea, “haioase”. Deci, este o sărbătoare cu iepuraşi. Au apărut însă şi puişorii de găină, desigur gălbui şi desigur tare frumoşi şi pufoşi. Nu este nici o îndoială, la această fotografie trebuie adăugate şi ouăle colorate: roşu, galben, verde, albastru şi restul culorilor. Dacă mai punem că mirosul acestor sărbători se bazează pe miel – cu variantele ciorbă şi la cuptor – atunci vom începe să înţelegem cât de importantă şi în acelaşi timp animalieră este această sărbătoare sau “Sfintele Sărbători de Paşti”. Atenţie: de o deosebită importanţă sunt, şi de această dată – ca şi la sărbătoarea porcului de crăciun – cadourile, darurile. E un fel de parolă: “Ce ai vrea să-ţi aducă iepuraşul?”, care legitimează şi încununează această minunată sărbătoare de “primăvară”.
Ceea ce vă povestesc eu aici, puteţi vedea şi chiar vedeţi şi Domniile Voastre, oriunde v-aţi localiza în credincioasa noastră ţară de 87% ortodoxie. Şi cu siguranţă că vedeţi toate acestea – plus motivul generator pentru toate sărbătorile tuturor românilor, steaua polară a existenţei noastre: coca cola! Nu trebuie uitat nici filmul de mare efect – pe care îl vedem în fiecare an şi care ne arată o poveste neoprotestantă, anticreştină, cu un personaj care nu are nimic a face cu Hristos – care nu a fost, nu este şi nici nu va fi vreodată vedetă de film. Acesta este tabloul sărbătorilor de primăvară sau a “Sfintelor Sărbători de Paşti”, la români.

Cu siguranţă şi pe bună dreptate, aceasta ar înţelege cineva care ar veni acum pentru prima oară pe planeta Pământ. Nu ştim şi nici nu ne interesează ce ar gândi despre acestea respectiva fictivă persoană, tocmai fiindcă nu poate exista.

Însă, câteva întrebări ne aţin calea. Ce se întâmplă cu Sărbătorile Românilor? Cum e posibil ca întregul aparat de propagandă anticreştin numit mass-media să promoveze, fără nici cea mai mică reţinere aceste blasfemii, aceste huiduieli la adresa credinţei românilor, şi în ultimă instanţă la adresa românilor? De ce nu ia nimeni atitudine? De ce ne mai uităm la televizoarele lor pline de infecţie? De ce mai citim gazetele, care acum – mai ales acum – ne arată femei goale şi în care se dezbat lucruri de “maximă importanţă economică”?

citeşte restul articolului aici

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: