Skip to content

Un fapt „obişnuit”

24 March 2011

Scris de  Mugur VASILIU

 

Cu nici o altă perioadă din istoria modernă nu seamănă mai mult perioada pe care o trăim acum, cum seamănă cu perioada interbelică. În unele locuri seamănă până la identificare. De exemplu, cât priveşte clasa politică, acest lucru este evident – deşi, într-un fel vedem o perioadă de care ne-am depărtat şi în cu totul alt fel vedem şi înţelegem perioada noastră. Şi totuşi. Nu-ţi trebuie prea multe cunoştinţe şi nici o prea mare dibăcie să-ţi dai seama că, un singur cuvânt poate acoperi ambele perioade politice: mizeria morală. Nu vom insista şi nici nu avem în intenţie să polemizăm referitor la anumite evenimente sau personaje – care au devenit mari personalităţi pentru noi, tocmai fiindcă cei care le promovează respiră şi practică aceiaşi mizerie; lucrul pe care vrem să-l arătăm este unul simplu şi care ar fi trebuit să fie binecunoscut până acum, de toată lumea: un stat poate fi într-adevăr condus doar de către conducătorii care se confundă pe ei înşişi şi viaţa lor cu slujirea poporului trăitor într-un anumit spaţiu definit politico administrativ, care i-a fost dat pentru vieţuire mântuitoare, de la început. Există însă şi mult promovata improvizaţie, care are asupra ei semnul tranziţiei şi mai există şi perioade în care pur şi simplu statul este subjugat, supus unor alte state sau grupuri de interese, cu totul străine poporului şi, respectiv statului despre care vorbim: adică statului român. Cu alte cuvinte, statul român nu este condus, ci, pe de-o parte, este jefuit de-a binelea – de către uniuni şi grupuri interesate financiar -, iar pe de altă parte, se poate vedea cu mare claritate că politic şi administrativ statul român tinde să dispară. Lipsa unei armate proprii, lipsa unei economii proprii şi multe alte lipsuri, la care s-a ajuns într-un timp record, descriu traiectoria statului român: spre dispariţie. Dar pentru a putea face acest lucru, au fost create fabrici de imagini. Imagini care ne arată cât de bună armată avem; imagini care se jură că economia autohtonă este în creştere; imagini produse să suplinească realitatea, să o acopere, să o ascundă. Imagini despre care ai spune că sunt adevărate, dacă n-ai cunoaşte performanţele studiourilor de film. Aici apare desigur necesitatea unui casting – avem nevoie de actori! Nici o problemă, îi avem din abundenţă – condiţia primă este ca ei să nu fie români; dacă cineva este interesat poate observa uşor că, nici unul dintre „oamenii politici” contemporani din România, nici unul nu este român! Toţi sunt alogeni sau venetici. Asta sunt oamenii care se denumesc ei pe ei „oameni politici”, dar care sunt, fără excepţie, semianalfabeţi şi/sau escroci verificaţi şi admiraţi pentru performanţele lor. După cum am spus din capul locului, nu cred că este cineva care să nu ştie aceste lucruri – măcar aceste lucruri!

De aceea, ni se pare delirant faptul că lumea se miră şi se indignează, în momente în care ar trebui pur şi simplu să recunoască şi să-şi confirme cunoştinţele. De exemplu, aceiaşi lume este indignată şi foarte mirată, că, „cum se poate ca un europarlamentar cum este Adrian Severin să facă un astfel de lucru?” Sau: „dacă şi Adrian Severin face aşa ceva, atunci în cine să mai ai încredere?”, şi aşa mai departe.

Adevărul este că Adrian Severin a fost dovedit de pe vremea primului mandat al lui Ion Iliescu – al cărui slugă a fost şi este – ca fiind un sinistru escroc şi un adevărat analfabet. Acestea nu sunt vorbe de ocară, ci constatări. Fiindcă, cum altfel decât analfabet este acela care nu ştie nici formula apei; cum altfel decât escroc, cel care este pur şi simplu prins, în repetate rânduri cu hoţia dar care este iertat, fiindcă face parte de banda de tâlhari.

CITESTE RESTUL ARTICOLULUI AICI

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: