Skip to content

ŢĂRAN EGAL ROMÂN

8 March 2011

Scris de  Mugur VASILIU

Se tot vorbeşte, de ani buni, despre soarta ţăranului român – care în ultima perioadă, pare definitiv stabilită. Cele mai multe voci sunt de părere că, de fapt, ţăranul român nici nu mai există, că el ar fi dispărut de mult timp şi că ceea ce vedem noi astăzi – cetăţenii de la ţară – nu sunt decât nişte urmaşi scăpătaţi ai unei civilizaţii ţărăneşti apuse. Se mai spune că avem noroc şi că trebuie să ne bucurăm, pentru că iată a apărut un nou tip de trăitor la ţară care înţelege ce înseamnă randamentul şi producţia şi care se numeşte fermier sau agrofermier. Tot ca o veste de necontestat apare şi vorba după care acesta ar fi un stadiu superior în evoluţia ţăranului universal (unde desigur avem reprezentanţii noştri), lucru de care, din nou, trebuie să ne bucurăm. Toate acestea şi multe altele se spun cu înţelegere, cunoaştere şi fermitate – ceea ce ar trebui să ne arate că tocmai aceasta este realitatea – fireşte, ştiinţific vorbind. Să le luăm pe rând.

De un secol şi jumătate vedem problema ţăranului şi a satului românesc cu totul greşit. Pentru cei care conduc – şi, prin propagandă, pentru cei mai mulţi dintre români, dacă nu cumva pentru toţi – problema ţăranului şi a satului este fie una de mentalitate, fie una economică („mentalitatea ţăranului a fost depăşită”, ea „ar trebui schimbată” etc). Ţăranul român este „pe cale de dispariţie” – dacă nu cumva „a şi dispărut”! – fiindcă nu are „randament” la hectar sau la litru sau la kilogram. El este şi prea puţin culturalizat să poată înţelege ceea ce i se petrece (sau „cum merge lumea”) şi, pe deasupra, are o îndărătnicie care te pune în dificultate, dacă vrei să îl salvezi – s-a stabilit de către toate regimurile politice, fără excepţie, de 150 de ani încoace că „e foarte greu, dacă nu imposibil, să-i schimbi mentalitatea omului de la ţară”. Aşadar ţăranul a fost şi este de vreo sută cincizeci de ani considerat „înapoiat”, aşezat de multe ori – chiar în discursurile academice – în rândul necuvântătoarelor. Mai pe scurt: satul românesc „a căzut în sărăcie”, şi, ca urmare, problema este una economică; cu alte cuvinte practicând modul de viaţă pe care îl practica tradiţional, ţăranul a sărăcit şi satul s-a prăbuşit. Fiind necivilizat şi având o anumită mentalitate, nu-l mai poate „salva” nimeni. Fiindcă el – ţăranul – nu a înţeles că trebuie să se schimbe cu totul, că nu mai are importanţă ceea ce odată era esenţial, că Dumnezeu poate că există, poate că nu există – după cum crede omul – că pământul trebuie cultivat ştiinţific (ca să obţii mai multe kilograme), că găinilor trebuie să li să impună – dacă nu înţeleg de vorbă bună – să facă mai multe ouă, vacilor mai mult lapte, porcilor mai multă carne şamd.

Operaţiunea de „salvare” a ţăranului român şi a satului românesc nu a reuşit nici cu reforma agrară, nu a reuşit nici cu colectivizarea comuniştilor. Acum se încearcă din nou „salvarea” ţăranilor prin transformarea lor în… fermieri ( şi, probabil transformarea gospodăriilor în ferme). E sigur: n-are cum! Fiindcă problema ţăranului nu este cea pe care au legiferat-o străinii – chiar dacă au făcut lucrul acesta la Paris, la Viena sau la Moscova sau, mai nou, la Bruxelles; sau tocmai de aceea – nici cea pe care au pus-o la baza acţiunilor lor, comuniştii (de altfel, la fel de fraţi de „credinţă întru necredinţă” cu cei dinaintea lor ca şi cu cei care le-au urmat). Problema ţăranului este o alta. Şi atâta timp cât nu se pune problema corect, rezultatul nu poate fi unul corect. Pe de altă parte trebuie spus răspicat că pentru noi, pentru români această problemă este crucială.

Ţărănia nu este o meserie. A fi ţăran este un mod de existenţă propriu-zis, în care fiecare îndeletnicire îşi are rostul ei. Ţăranul nu este şi nu poate fi tot una cu fermierul, fiindcă gospodăria ţărănească nu are a face cu ferma.

 

CITEŞTE RESTUL ARTICOLULUI AICI

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: