Skip to content

DESPRE ŢIGANI ŞI ŢIGĂNIE

5 January 2011

Scris de Ciprian BOJAN

Într-o discuţie pe care am purtat-o cu un reputat profesor de filosofie polonez mi s-a atras atenţia că noi, românii, avem o cultură anemică şi dacă nu vom face ceva vom dispărea înghiţiţi de istorie. Remarca interlocutorului meu a gâdilat sensibila mea coarda naţionalistă şi eram la un pas de a-l strânge de-a dreptul de gât. Omul şi-a argumentat afirmaţia din perspectivă istorică. De-a lungul timpului, culturile puternice le-au înghiţit pe cele mai slabe. Şi a urmat un întreg şir de exemple, care s-au oprit la porţile cotidianului românesc. Mi s-a spus că trăim în noroi, că ni s-au profanat valorile, că ne ţiganizăm. Cultura unei minorităţi, care ca număr se ridică cu generozitate la 2,5 % din totalul locuitorilor, s-a impus asupra majorităţii. Iată deci, că până şi polonezii au aflat că românii ţopăie de zor pe muzică ţigănească şi că-şi „împodobesc” vocabularul cu termeni de la uşa cortului.

Avem ţigani şi avem cu carul. Dacă lumea ar fi în rosturile ei fireşti, chestiunea asta ar trebui să treacă absolut neobservată. Statisticile oficiale spun că etnia aceasta numără exact 535.140 de indivizi, neoficial, însă, se pare că sunt mai mult de 2,5 milioane. Statisticile nu vorbesc despre câţi dintre ei au umplut puşcăriile şi nici despre câţi trăiesc în afara legii. Vorbesc în schimb despre faptul că 80% dintre ei trăiesc în sărăcie, mai mult de un jumătate parazitează sistemul asigurărilor sociale şi că mai toţi puradeii trag chiulul de la şcoală, deşi nu-i costă nimic şi ar putea să şmanglească de-an moaca’ un strop de educaţie. Tot statisticile spun că 67% dintre români nu ar fi de acord ca cineva din familia lor să se căsătorească cu o persoană de etnie ţigănească, iar 33% n-ar fi de acord să aibă vecini ţigani. Şi deşi românii nu-i prea au pe ţigani la inimă, statisticile mai spun că maneliştii conduc în topul preferinţelor adolescenţilor români. Tot în statistici s-a încurcat până şi preşedintele Băsescu, a cărui minte a fătat ideea cum că 99% dintre români ascultă manele. Evident că se ascultă manele de către 99% din populaţia românească cu carnet de membru PD-L. Chiar dacă Băse’ este departe de realitatea ţării, din restul cifrelor putem lesne să ne facem o părere clară despre ţigănia în care alunecăm.

Cine mai crede că problema ţigănească este una rasială se înşeală, căci apucăturile unei minorităţi au contaminat majoritatea. Problema ţigănească este una culturală, şi ar trebui să începem prin a scoate aceste apucături din români, pentru a le extirpa din ţigani.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: