Skip to content

„CLIMATEGATE” ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ SAU RĂCIREA GLOBALĂ

5 January 2011

Scris de Corneliu VLAD

Trăim pe o planetă fragilă

Timpul pare să-şi fi ieşit din ţâţâni, ar spune un erou shakespearean. Europa continentală şi temperată este copleşită de caniculă, în vreme de Marea Britanie este încercată de diluvii şi inundaţii. Nivelul şi temperaturile Oceanului Planetar înregistrează creşteri aparent insignifiante dar tot mai ameninţătoare, iar deficitul de apă dulce în zone tradiţional prospere tinde să se cronicizeze.

Banchiza arctică se micşorează ca suprafaţă şi se subţiază, iar deşerturile toride ale Nubiei şi Saharei au debarcat pe tărmurile europene ale Mediteranei. Pădurile Spaniei, Frantei, Italiei, Greciei, Muntenegrului, Bulgariei si Serbiei (în Kosovo) sunt pârjolite de incendii, iar inundaţiile ameninţă centrul şi nordul continentului.

Meteorologia, şi aşa o ştiinţă în mare măsură a aproximărilor, cu toată tehnologia de ultimă oră (inclusiv informatica, inclusiv spaţială) cu care este înzestrată, excelează în previziuni tot mai relative şi mai inexacte, iar climatologii nu au ajuns la un consens în privinţa tendinţelor meteo de perspectivă măcar imediată şi a cauzelor ce stau la rădăcina acestor capricii ale vremii, tot mai frecvente. Încălzirea globală a vremii este un fenomen natural sau rezultatul acţiunii iresponsabile a omului asupra naturii? Răspunsurile, suficient de contradictorii, ale savanţilor ţin nu numai de competenţa lor ştiinţifică, ci şi de „raţiuni de stat” sau economice sau ale unor puternice cercuri de afaceri. Noianul de studii şi rapoarte care abundă în aprecieri şi concluzii ce se contrazic de la o zi la alta asupra schimbărilor climatice mondiale pot fi, de aceea, suspectate în bună măsură ce exprimă, mai degrabă, punctele de vedere ale celor ce plătesc lucrarea, aşa cum se întâmplă în cazul atâtor sondaje de opinie politice sau ideologice care furnizează răspunsuri plătite. Protocolul de la Kyoto, care vizează reducerea emisiei de gaze de seră, nu a fost acceptat nici de SUA, China sau India, dar nici de ţări subdezvoltate, tocmai din raţiuni economice (chiar dacă diferite), cu toate că riscul pe care îl implică neacceptarea măsurilor convenite de către marea majoritate a Statelor Unite nu este doar al acestor ţări recalcitrante, ci al omenirii în întregul ei.

Read more: „CLIMATEGATE” ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ SAU RĂCIREA GLOBALĂ | AXA – bilunar de oceanografie ortodoxă http://axa.info.ro/prima-pagina/item/687-%E2%80%9Eclimategate%E2%80%9D-incalzirea-globala-sau-racirea-globala#ixzz1AA8FsRhQ

 

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: