Skip to content

Sub blestemul laptelui de mamă. De la Codul Muncii la Codul Sclaviei

20 December 2010

Scris de Alina GLOD

Prefer să-mi încep articolul cu un citat dintr-o carte de însemnătate pentru destinul tinerilor români: „[…] Şi am văzut şi zona în care este răspunzător statul, prin ascultarea sau neascultarea, prin subordonarea sau nesubordonarea faţă de Biserică. Acum se tânguiesc cum să dea legi (împotriva creştinilor). Târgul acesta nu duce la bine. Cel vremelnic trebuie să stea unde e, că de se va amesteca unde nu-i este locul o va păţi.” (din învăţăturile Părintelui Arsenie Boca, Tinerii, Familia şi copii născuţi în lanţuri). Cu toate acestea, în ciuda sfaturilor părintelui Arsenie şi a multor sfinţi părinţi, statul şi oamenii de stat, inclusiv politicienii mărunţi, se amestecă frecvent în destinul oamenilor, prin legi proaste, vremelnice, însă cu impact extrem de mare pentru mii sau milioane de oameni. Înnebuniţi după putere şi control absolut, suferind acut de sindromul de a fi Napoleon, actualii guvernanţi simt că nu au făcut suficient rău prin tăierea criminală a salariilor şi acum, tot pe motiv de „reformarea statului”, intră cu bocancii peste familiile tinere, dorind modificări care mai de care mai groteşti în privinţa tuturor actelor normative de însemnătate pentru bună funcţionare a familiei şi a societăţii româneşti. Mă refer aici la legi ce reglementează concediul maternal şi la cele legate de funcţionarea omului în sfera relaţiilor de muncă, mai exact la codul muncii. Şi dacă cu unii adolescenţi, mai ales cei needucaţi şi necontrolaţi de părinţi, problema este ca şi rezolvată, băgându-i în comă şi nenorocindu-i pe viaţă, prin legalizare şi practic încurajarea consumului de plante etnobotanice, adică droguri „uşoare”, acum în vizorul criminalilor de Dâmboviţa au intrat mamele (presupus a fi responsabile!) şi angajaţii, mai ales cei tinerii, fără experienţă, extrem de vulnerabili la „toanele” angajatorilor. Să începem discuţia despre concediul maternal.

Politicienii vorbesc toată ziua despre criză, despre deficite bugetare…despre lipsa resurselor financiare (culmea este că aceste deficite nu apar şi atunci când se dă mită făţiş sau mai puţin făţiş pentru cumpărarea voturilor în parlament !), despre povara pensiilor publice asupra bugetului de stat, uitându-se că o parte a echilibrului bugetar este şi sporul natural… Mai exact, un spor natural pozitiv şi în creştere, îţi poate garanta, pe termen mediu şi lung, siguranţa, în viitor, a unui oarecare echilibru între venituri şi cheltuieli publice. Spun oarecare, pentru că e greu de crezut că ponderea dintre salariaţi şi pensionari se va putea schimba vreodată, mai ales atât de dramatic, în favoarea salariaţilor. Din acest motiv, este încă şi mai greu de înţeles pe seama cui fac aceşti ticăloşi economie, obligând mamele să se întoarcă din concediu maternal mai devreme de doi ani. Majorarea indemnizaţiilor pentru reîntoarcerea mai devreme la muncă a mamelor nu poate compensa în nici un fel siguranţa şi mai ales dragostea şi educaţia pe care o pot primi copii din partea propriilor mame. În plus, este greu de înţeles de ce tocmai tinerele mămici ar fi cele mai harnice şi eficiente angajate şi cum de tocmai ele ar fi indispensabile companiilor angajatoare, din moment ce, în curând, pe baza modificărilor codului muncii, probabil vor fi cele mai expuse riscului de concediere.

Read more: Sub blestemul laptelui de mamă. De la Codul Muncii la Codul Sclaviei | AXA – bilunar de oceanografie ortodoxă http://axa.info.ro/prima-pagina/item/676-sub-blestemul-laptelui-de-mama-de-la-codul-muncii-la-codul-sclaviei#ixzz18ePFeSNJ

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: