Skip to content

SĂ STĂM BINE, SĂ STĂM CU FRICĂ… SĂ LUĂM AMINTE!

20 December 2010

Scris de Maica Ecaterina

Cu durere în suflet,revenim asupra unuia dintre cele mai dureroase subiecte ale Bisericii Ortodoxe din Serbia, subiect care din păcate ne afectează pe noi toţi cei ce cu adevărat mărturisim că ORTODOXIA E SINGURA CALE DE MÂNTUIRE PE ACEST PĂMÂNT!

Deşi ne întristează profund nelegiurile şi nedreptăţile, ba chiar prigonirile ce au loc în Biserica sârbă, nu putem să trecem cu vederea atitudinile verticale şi pline de ADEVĂRAT DUH ORTODOX ale unor ierarhi din Biserica Ortodoxă greacă.

Cu bucurie mare redăm integral interviul teologului Ioan Vlăducă, pe care acesta l-a avut cu Părintele profesor emerit de Patrologie de la Universitatea din Salonik, Theodoros Zisis.

Interviul teologului Ioan Vlăducă, cu Părintele profesor emerit de Patrologie de la Universitatea din Salonik, Theodoros Zisis

Ioan Vladucă: Binecuvântaţi, Părinte! Vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre prigoana dezlănţuită împotriva Episcopului Artemie din Serbia.

Părintele Profesor Theodoros Zisis: Episcopul Artemie, izgonit pe nedrept din episcopia sa şi exilat într-o mânăstire, se aseamănă cu Sfântul Ioan Gură-de-Aur. Pe Sfântul Ioan Gură-de-Aur l-au urmat monahi şi mireni în tot drumul său. Şi la Episcopul Artemie, acolo în mânăstirea în care l-au exilat, se duce lume, iar duşmanii Ortodoxiei au fost deranjaţi de aceasta.

Ioan Vlăducă: În ce mod a început prigoana?

Părintele Profesor Theodoros Zisis: Statul sârb a cerut interpolului să fie dat în urmărire generală Părintele Simeon – protosinghelul Preasfinţitului Artemie. Se presupune că atunci când un stat cere urmărirea prin interpol, persoana urmărită este vinovată, fără proces. Aşa a fost arestat de interpol şi ţinut 7 luni în închisoarea din Salonik, fiind apoi supus judecăţii celei mai înalte Curţi a Greciei, anume Areopag, care i-a dat câştig de cauză Părintelui Simeon împotriva statului sârb. E mare lucru că Areopagul a fost drept. Nu a luat în seamă că e statul sârb la mijloc.

Ioan Vlăducă: De ce s-a desfăşurat procesul în Grecia?

Părintele Profesor Theodoros Zisis: Pentru că aici a fost prins. El venise la Facultatea de Teologie, unde îşi făcea teza de master. A fost prins în Facultate de interpol şi arestat imediat, fără drepturi.

Ioan Vlăducă: Ce acuzaţie i s-a adus?

Părintele Profesor Theodoros Zisis: Delapidare din fondurile Mitropoliei Kosovo.

Ioan Vlăducă: Vă rog să comentaţi această acuzaţie.

Părintele Profesor Theodoros Zisis: Evident, este o acuzaţie falsă. Nu au reuşit să aducă nici o dovadă. Mai mult, există un economist care se ocupă de Mitropolie. Nu se ocupă Protosinghelul, nici Episcopul.

Ioan Vladucă: Cine l-a acuzat?

Părintele Profesor Theodoros Zisis: A fost acuzat de Patriarhul Irineu şi de Athanasie Jetfici care au impus sinodului să îl acuze; iar apoi acuzaţia a fost preluată de statul sârb, care a cerut interpolului urmărirea Protosinghelului. Motivul arestării Protosinghelului a fost ca să îl ţină departe de Episcopul Artemie, să nu poată interveni în sechestrarea acestuia.

Ioan Vlăducă: Când a avut loc arestarea Părintelui Simeon?

Părintele Profesor Theodoros Zisis: În urmă cu opt luni şi jumătate. L-au ţinut arestat şapte luni, fără proces şi fără probe.

Ioan Vlăducă: Unde se află acum Preasfinţitul Artemie?

Read more: SĂ STĂM BINE, SĂ STĂM CU FRICĂ… SĂ LUĂM AMINTE! | AXA – bilunar de oceanografie ortodoxă http://axa.info.ro/prima-pagina/item/680-sa-stam-bine-sa-stam-cu-frica-sa-luam-aminte#ixzz18eRPpKbN

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: