Skip to content

DASCĂLI ŞI POPOR ROMÂN – CORIGENŢI LA… MORALĂ Read more: DASCĂLI ŞI POPOR ROMÂN – CORIGENŢI LA… MORALĂ

5 December 2010
by

Scris de Adrian BOTEZ

Cu amară ironie, I. L. Caragiale zicea, prin gura personajului principal (care se adresa unui „liceal” profesor de Morală), în schiţa Bacalaureat…:

„Bunioară, am văzut absurdităţi în şcoalele noastre; am văzut copii cu excelente aptitudini la studii, condamnaţi a sta un an repetenţi, fiindcă n-au avut nota suficientă la muzică sau la gimnastică. Întelegi bine că un an de întârziere, pentru inaptitudine la muzică sau la gimnastică! Dar asta, trebuie să convii şi dumneata, e tot aşa de absurd CA ŞI CÂND AI ÎMPIEDICA PE UN TÂNĂR DISPUS SĂ ÎNVEŢE DREPTUL, SĂ PIARZĂ UN AN, FIINDCĂ NU E TARE LA MORALĂ. CE ARE A FACE MORALA CU CARIERA DE AVOCAT, PE CARE VREA TÂNĂRUL SĂ O ÎMBRĂŢIŞEZE? BA NU, SPUNE D-TA!” (s.n.).

Şi conchidea, adresându-se d-nei Caliopi Georgescu, mama viitorului avocat Ovidiu („frate de sânge şi de DREPT”, cu ceilalţi avocaţi „caliopişti”: Virgiliu şi Horaţiu): „Le dă nota 6 la Morală, pentru că toţi sunt de familie bună.”

Nouă, tuturor dascălilor din România, Băsescu ne va da nota 6, la Morală pentru că, nu-i aşa, „Ce are a face Morala, cu cariera de dascăl?!” Şi, în definitiv, noi, toţi laşii, ticăloşii şi căcăcioşii de „trăistari” şi lingăi/„milogi” (nu mai ţineţi minte, nu?), cu nume de „dascăli”, din România, suntem, BA CHIAR NE-AM DOVEDIT! – a fi „de familie bună” – DIN FAMILIA BĂSESCIANĂ!

Astăzi, 20 octombrie 2010, am aproape convingerea că, în România, nu mai există decât un singur dascăl autentic, cu demnitate, cu onoare, cu toate calităţile care fac dintr-un aspirant la „dăscălie”, un MODEL ONTOLOGIC ŞI SPIRITUAL: CRISTINA IRINA ANGHEL. Care, neînduplecată în demnitatea ei, dar şi în convingerea donquijotescă, precum că România ar fi un „stat de Drept”, SE AFLĂ ÎN CEA DE-A 58-A ZI DE GREVĂ A FOAMEI… – NU PENTRU EA, CI PENTRU NOI, PENTRU TOŢI DASCĂLII CĂCĂCIOŞI, LAŞI, EGOIŞTI – AI ROMÂNIEI! Pentru Credinţa că, în România, mai există oameni care să facă Dreptate! Pentru Credinţa că, aici, în România, ar mai exista oameni, în primul rând dascăli, cărora chiar le-ar mai păsa, înafară de filistinismul şi de egoismul şi de nesimţirea lor atroce („calităţi” care fac, din majoritatea acestei bresle, o liotă de lingăi ai directorilor de şcoală, ai inspectorilor şcolari „flatulanţi” şi ai întregului sistem poliţienesco-securist al lui Băsescu) – chiar le-ar mai păsa dacă MAI EXISTĂ DREPTATE PE LUME!

CITEŞTE RESTUL ARTICOLULUI AICI

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: