Skip to content

ROMÂNIE ÎN COLŢI DE SĂRĂCIE

21 October 2010

Scris de Ciprian BOJAN

La o conferinţă oarecare, un elev de liceu, lungan şi cu coşuri, a reuşit să mă surprindă scurt şi simplu printr-o replică care l-a pus serios pe gânduri pe haiducul din mine. „Diferenţa dintre comunism şi capitalism e că în capitalism săracii sunt tot mai săraci, iar bogaţii sunt invizibili”, a bâlbâit timid junele. Păi zău că lucrul acesta îl ştiam de mult, doar că nu m-am aplecat suficient asupra lui. Pe vremurile comunismului ateu, mai toţi plugarii aveau ceva bani la CEC. În vremurile capitalismului satanist, iobagii sunt toţi datori vânduţi bancherilor cămătari. Şi taman în capitalismul acesta care propovăduia îmbogăţirea tuturor, şi dregătoria, şi iobagii sunt deopotrivă săraci şi datori. Păi şi dacă sistemul capitalist e putred şi defect, de ce nu-l schimbăm? Vom vedea mai încolo de ce.

Datori şi săraci

Proaspăt scăpaţi din teroarea comunistă şi sătui să frece inutil la şaibă, pălmaşii români au dat buzna peste cămătari şi au luat de-a valma bani pe datorie ca să trăiască un strop din amăgirea bogăţiei. Şi s-au tot adunat cam 10 milioane de datornici, care ar avea de dat îndărăt cam 200 de miliarde de lei. Când împăraţii de prin străinătăţi au dat tonul la criză, pălmaşii s-au trezit că n-au pe unde să mai scoată cămaşa în faţa cămătarilor. Iacă aşa, prin 2005, 2% dintre datornici nu-şi permiteau să-şi plătească camăta. Sărăcia a muşcat tot mai mult din grumazul săracului, iar acum, în 2010, 21% nu mai au cum să plătească şi riscă să le bată în poartă cămătarul şi executorul. Cică numai din ratele restante cămătarii ar avea de adunat cam 11 miliarde de lei. Băncile cămătarilor îşi scot repede pârleala, că s-au pus pe jupuiala celor care mai au un ban la pungă şi cer dobânzi din ce în ce mai mari.

Aceeaşi schemă s-a aplicat şi în cazul statului. De parcă la noi dregătoria ar fi făcută după asemănarea iobagului. An de an, ne-au îndatorat ţara. Că dacă ne-am pune serios pe socoteală am vedea că dregătorii şi boierii de pe la noi au dat serios de belea. Şi de-ar fi să vindem toate domeniile domneşti, străzile de prin oraşe şi toate acareturile statului tot n-am ieşi din datorie.

Cum se bagă o naţiune în sărăcie

Citeşte aici restul articolului

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: