Skip to content

COMUNICAT AL FORUMULUI CIVIC AL ROMÂNILOR DIN COVASNA, HARGHITA ŞI MUREŞ REFERITOR LA MANIFESTAŢIILE ORGANIZATE ÎN MIERCUREA CIUC LA DATA DE 11.09.2010

21 October 2010
Scris de Centrul European de Studii Covasna – Harghita

Urmare a manifestărilor organizate în Miercurea Ciuc la data de 11.09.2010 de către organizaţiile de extremă dreaptă maghiare prin care s-au „celebrat” 70 de ani de la ocuparea Transilvaniei de Nord de către armata fascistă condusă de Horty Mikos, persoană condamnată de o instanţă internaţională pentru săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, principalul artizan al holocaustul împotriva românilor şi evreilor din Ungaria şi Transilvania ocupată, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), protestează vehement împotriva organizării şi avizării de către autorităţile române a manifestărilor prin care se face apologia ocupării teritoriului naţional românesc, a unei armate fasciste vinovate de masacre in masă, precum şi a principalului aliat al dictatorilor Hitler şi Musolinii.

De o gravitate deosebită, manifestările de la Miercurea Ciuc intră în totalitatea lor sub incidenţa O.G. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, fiind încriminate şi pedepsite ca infracţiuni:

Art. 3. – (1) Constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi aderarea la o organizaţie cu caracter fascist, rasist sau xenofob, precum şi sprijinirea sub orice formă a unei organizaţii având acest caracter.

(3) Tentativa se pedepseşte.

Art. 5. – (1) Promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi

(2) Propaganda constă în răspândirea în mod sistematic sau în apologia unor idei, concepţii ori doctrine, cu intenţia de a convinge şi de a atrage noi adepţi

Faţă de acest aspect, condamnăm avizarea de către autorităţile publice ale statului din judeţul Harghita a acestor manifestări ilegale organizate de structuri de inspiraţie fascistă, precum şi participarea activă a primarului municipiului Miercurea Ciuc Raduly Robert care nu doar că a aprobat manifestarea, dar a şi ţinut un discurs public în cadrul acesteia.

Dat fiind caracterul public şi flagrant al faptelor, solicităm Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să se autosesizeze pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute şi sancţionate de art. 3 şi art. 5 din OUG 31/2002.

Conducerea FCRCHM a atras de nenumărate ori atenţia autorităţilor publice şi opiniei publice asupra intensificării acţiunilor e cu caracter iredentist şi naţionalist – revizionist, care vizează negarea caracterului naţional – unitar al statului român, pregătirea condiţiilor pentru diminuarea suveranităţii acestuia în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, subminarea activităţii şi autorităţii unor instituţii legale ale statului în aceste judeţe, discreditarea ţării noastre în relaţiile cu instituţiile euroatlantice, discriminarea pe criterii etnice şi susţinerea unor iniţiative separatiste care aduc atingere integrităţii teritoriale a României.

În contextul intestificării cantitative şi revendicative a acţiunilor antiromâneşti, precum şi a conturării unor organizaţii de extremă dreapta maghiare tot mai agresive, solicităm Consiliului Suprem de Apărare a Ţării includerea pe ordinea de zi a unei analize, urmată de măsuri, în vederea stopării acestui fenomen cu implicaţii majore asupra ordinii publice şi a ordinii şi siguranţei naţionale.

Read more: COMUNICAT AL FORUMULUI CIVIC AL ROMÂNILOR DIN COVASNA, HARGHITA ŞI MUREŞ REFERITOR LA MANIFESTAŢIILE ORGANIZATE ÎN MIERCUREA CIUC LA DATA DE 11.09.2010 http://axa.info.ro/arhiva/anul-iii/axa-46/item/603-comunicat-al-forumului-civic-al-romanilor-din-covasna-harghita-%C5%9Fi-mure%C5%9F-referitor-la-manifestatiile-organizate-in-miercurea-ciuc-la-data-de-11092010#ixzz130xoRAer

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: