Skip to content

VISTIERIA-I JEFUITĂ DE BOIERI; IOBAGUL PLĂTEŞTE

11 October 2010

Scris de Ciprian BOJAN

Pentru haiduc, arginţii n-au valoare. E mai de soi dragostea. La iobagi e altă poveste. Pentru ei totul trece prin stomac. Pe când la boieri totul se măsoară în mărimea burdihanelor ghiftuite. În vremuri de sărăcie ca acestea, iobagul este ros de foame, boierul zace de saţietate, iar haiducul fluieră vesel cutreierând codrii economiei. Şi sărăcia e abia la început. Pare-se că primii loviţi vor fi micii slujbaşi din dregătorii, pentru că aşa vor străinii de la FMI. Şi pentru că boierii de pe la noi s-au învăţat să joace cum le cântă alţii, 100.000 de funcţionari publici şi o duzină de dascăli vor lua drumul sărăciei.

La anul, când veţi merge să vă plătiţi dările rânduite către domnie, veţi sta la coadă, pentru că nu va mai avea cine să va ia banii. Cică acum, 218.100 de slujbaşi şi mitarnici sunt în slujba domniei, iar jumătate trebuie să dispară. Tot p’atâtea suflete de săraci, dacă nu chiar mai multe, vor lua drumul sărăciei, în stradă pentru că aşa vor ciocoii şi samsarii. Din câte spun lefegii din ograda Institutului Naţional de Statistică (INS), 8% dintre iobagii care ostenesc în fabrici vor rămâne fără slujbe, iar din construcţii şi comerţ, peste 12% vor ajunge muritori de foame. Şi ca sărăcia să se înfigă şi mai adânc în grumazul românului, pare-se că pentru orişice nimic iobagul va plăti cu 9% mai mulţi lei decât înainte. Carevasăzică, omul de rând nu mai face niciun ban, dar va mânca o pâine mai scumpă.

Două parale pentru pâinea boierilor

Şi-n vreme ce haleala îi arde scump la buzunare pe iobagi, boierii şi dregătorii pot înfuleca bucate alese pe o para chioară. Boierii au decis că tot ce vor înfuleca ei la Palatul Victoria să fie mai ieftin cu 20%. Ei bine, şi oricum preţul pâinii la dregătorie era mai mic decât o farfurie goală la o cantină studenţească. Şi ca să-i facă meandrele piticului din fruntea Guvernului, bucătarii s-au tot străduit să înveţe cum se face varza a la Cluj, preferata sa. În fine, degeaba înfulecă Boc la varză, că tot nu va mai creşte în preferinţele iobagilor. Şi ca să vezi minune, zic unii umblaţi pe la dregătorie că p’acolo te poţi sătura cu 4 lei şi câteva parale, cam tot atât cât dă iobagul pe o pâine goală.

Nu se mai ia nimeni de averile ciocoilor

Dar iacătă că nu doar de burţi se îngrijesc dregătorii. Mai nou şi-au pus şi averile la adăpost. Într-un alt palat, care zice’se i-al poporului, născocitorii de legi au fătat o nouă instituţie ce ar fi trebuit să nu-i lase să fure. Măgăoaia au botezat-o Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi ar fi trebuit să le ia averile ălora care uită să zică la domnie cât au strâns în vistierii. A mers treaba, până când judecătorii ăi mai mari şi-ar fi dat seama că-i cam ilegală şi au lichidat-o. Acum, întreg boieretul se căzneşte de zor să născocească o nouă rânduială, Legea ANI. Dezbătură ei problema, până când ciocoiul Cristi Boureanu le-a zis fârtaţilor săi că-i mai bine să o lase pe ANI fără posibilitatea sechestrării averilor ca măsură asiguratorie. Iată cum se îngrijesc boierii unii pe alţii când e vorba de vrăjeală şi furtişaguri.

Iscoadele îşi tratează impotenţa pe banii iobagilor

La noi se fură mai ceva ca-n codru. Au luat ăştia până şi pielea ursului din pădure şi tot nu s-au săturat. Iobagilor li se spune că nu-s bani pentru a-i mai ţine pe dascăli în şcoli, dar pentru arnăuţii şi iscoadele din serviciile secrete se găsesc bani pentru hapuri de potenţă şi de constipaţie. Şi ca să nu-i apuce cufureala când stau cu ochii pe iobagi sau ca să nu se facă de râs în faţa nevestelor şi a ibovnicelor, din vistierie s-au scos peste 300.000 de euro, cam tot atât cât ar face leafa pe un an a 100 de dascăli.

Cică doftorii spun că spionilor din SIE le trebuie cu duiumul hormoni sexuali şi modulatori ai funcţiei genitale. Ca să nu-i mai doară gâtul li se dă să sugă granule Stodal, ca să nu tuşească în post li se dă Prospan, iar ca să nu-i lase memoria, Tanakan. Acesta din urmă trebuie să fie în tablete filmate, că încă nu s-au descoperit încă alea filate. Şi pentru că mai există un medicament care li se potriveşte perfect, li se mai dă pentru ţinere de minte şi un hidrolizat proteic din creier de porc, Cerebrolysin. O iscoadă constipată poate sta liniştită cu Lactuloză ori Bisacodil, şi dacă-i face plăcere mai primeşte şi un bonus de supozitoare cu glicerină.

Şi ca spionii să aibă parte de vacanţe liniştite şi cameriste zâmbitoare, din vistierie s-au mai scos 1,1 milioane de euro. Bănet cu care s-ar mai fi putut ţine alţi 300 de dascăli în şcoli.

Dregătorii sunt dispuşi să dea banii pentru tocmirea peste vară a unei duzine de bucătari, cameriste, ospătari şi recepţioneri în bazele de agrement, casele de odihnă şi de oaspeţi ale în căminele de garnizoană ale SRI şi SIE. Cică toată reţeaua asta de chefuri pe banii strânşi de la iobagi este destinată „recreării şi refacerii capacităţilor fizice şi intelectuale ale personalului” şi că „vizează interesul public general şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare”.

Iată cum pentru constipaţia şi servirea iscoadelor rămân fără pâine 400 de dascăli. Şi n-am mai pus la socoteală şi cheltuielile de haleală, că sigur ar fi trebuit să închidem şcolile din vreo două judeţe.

Arnăuţii se bat cu mucoşii…

Dacă ar fi să punem pe hârtie toată treaba iscoadelor din slujba domniei, ne-am da seama că au nevoie de medicaţie puternică. E de înţeles că-i apucă constipaţia, de vreme ce sunt puşi să se lupte cu tot soiul de mucoşi, duşmani ai statului. Iacă spre exemplu ce au fost ei puşi să facă când vodă Băsescu a stat la un pahar cu voievodul românilor de peste Prut, Miţă Ghimpu.

Sepepiştilor li s-a dat ordin să-i ţină la distanţă pe puştanii care ar putea să pună întrebări „indiscrete”. Tinerii, reuniţi sub numele de Noii Golani, i-ar fi deranjat pe domni şi iată că arnăuţii s-au luptat să-i ţină la distanţă. Oare ce ar fi putut să-i întrebe?

… şi născocesc partide

Despre arnăuţii din serviciile secrete se mai spune că sunt constipaţi pentru că lucrează de zor la născocirea unor partide de buzunar. Ideea asta vine tocmai de la o fostă căpetenie de-a lor. Claudiu Săftoiu, zis şi Elvis, fost şef pe la SIE, zice că independenţii din Parlament au pus-o de un partid după pofta arnăuţilor spioni. Omul are şi dovada. Cică într-o perioadă în care românilor nu le mai arde de politică, această formaţiune a reuşit strângerea unui număr record de semnături într-un timp foarte scurt. „Vom vedea că în general astfel de construcţii suprastructurale se creează numai pe politici de şantaj. Sunt oameni care sunt atât de vulnerabili în exerciţiul politic precedent, încât au spus mai bine ne ducem acolo, sub o comandă care nu este politică şi facem sluj”.

IOBAGI DATORI VÂNDUŢI

ŞI-N VREME CE BOIERII SE LĂFĂIE ŞI ARUNCĂ BANII VISTIERIEI SPRE ÎNDESTULAREA ARNĂUŢILOR, IOBAGUL DE RÂND E ŞI DATOR ŞI SĂRAC LIPIT PĂMÂNTULUI. UNUL DIN PATRU IOBAGI ESTE DATOR LA BĂNCI. BIEŢII OAMENI S-AU ÎNGHESUIT CA NEBUNII, CREZÂND CĂ CU BANII DE CAMĂTĂ POT TRĂI MAI BINE ŞI S-AR CAM ARS. I-A PRINS SĂRĂCIA, IAR ACUM N-AU PE UNDE SĂ MAI SCOATĂ CĂMAŞA. DACĂ ÎN URMĂ CU UN AN ROMÂNII CREDEAU CĂ-ŞI POT UMPLE BUZUNARELE CU BĂNET DE ÎMPRUMUT, ACUM DOAR LA 4% LE MAI ARDE DE CREDITE.

NUMĂRUL SĂRACILOR CARE NU MAI AU DE UNDE SCOATE BANI A CRESCUT SIMŢITOR. ÎN MARTIE, CĂMĂTARII DIN BĂNCI S-AU TREZIT CĂ NU ŞI-AU PRIMIT ÎNAPOI CAM 10,42 MILIARDE DE LEI, CU 12,8% MAI MULT FAŢĂ DE FEBRUARIE. DIN TOŢI ÎMPRUMUTAŢII, CAM 5% NU MAI AU DE UNDE SĂ LE DEA BANII. ŞI-N VREMURILE CE VOR URMA VOR FI TOT MAI MULŢI, PENTRU CĂ DREGĂTORILOR NU LE PREA ARDE SĂ PUNĂ ŢARA PE ROATE.

Read more: VISTIERIA-I JEFUITĂ DE BOIERI; IOBAGUL PLĂTEŞTE http://axa.info.ro/arhiva/anul-iii/axa-37/item/473-vistieria-i-jefuit%C4%83-de-boieri-iobagul-pl%C4%83te%C5%9Fte#ixzz123otc4OI

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: