Skip to content

SOCOTEALĂ HAIDUCEASCĂ

11 October 2010

Scris de Ciprian BOJAN

Deunăzi, rătăcit printr-o piaţă aglomerată, mi-au căzut ochii pe o grămadă de pepeni în vârful căreia trona un mesaj apocaliptic de sezon: „Pepeni cu gust de criză”. Vânzătorul, un grăsun unsuros, părea să fie chiar încântat de metoda de promovare, căci din spirit de turmă, cumpărătorii se înghesuiau la harbuzii alarmanţi. N-ar fi părut să fie deosebiţi prin ceva de alte soiuri, decât printr-un inegalabil succes comercial. Chestiunea aceasta este grăitoare pentru ceea ce se petrece acum în relaţia criză – presă – opinie publică. Românilor li s-a tot spus că îi paşte ceva neplăcut şi s-au înghesuit să guste câte o felie.

O cercetare nepublicată încă, despre care am aflat întâmplător, arată că audienţa canalelor de ştiri a crescut odată cu zvonurile despre criză. Iaca aşa au ajuns iobagii să caşte ochii la televizor, în loc să pună osul la muncă. Başca, avem şi o droaie de dregători împiedicaţi în ciurda lui Boc, astfel încât reţeta dezastrului este completă: un popor amorţit + sfat boieresc făr’de minte = sărăcie.

Economia creşte prin scădere

E limpede că doar prin haiducie se mai pot linişti apele economiei. Ţara asta geme după o ceată de voinici care să le deschidă ochii iobagilor şi să le bage minţile în cap dregătorilor. Codrii societăţii sunt deşi şi aspri, aşa că scenariul e aproape complet.

Reţeta dezastrului pe care o aminteam mai sus ne-a dus economia în coada Europei.

Iacă, de pildă, creşterea economică. În plină criză, nemţii s-au pus serios pe muncă şi în ultimele trei luni şi-au crescut economia cu 2,2%, potrivit datelor centralizate prin Eurostat. Ba chiar şi balticii au tras tare, lituanienii dovedind o creştere de 2,9%. România lipseşte cu totul din acest decor, pentru că datele referitoare la meleagurile noastre nici măcar nu sunt disponibile. Ca să o mai dreagă puţin, slujbaşii cu simbrie la Institutul de Statistică se laudă că am avea şi noi un strop de creştere. Cică de vreo 0,3% tras de păr. Vrăjeală, haiducul bănuieşte că de fapt ar fi vreo -0,3%. Să le fi scăpat vreun minus? Şi chiar dacă creşterea n-ar fi de fapt scădere, tot ieşim prost, în coada celorlalţi.

Şi dacă tot ar crede cineva în vorbele celor care neagă scăderea, să ne amintim de ce ne-au spus stăpânii de la FMI că ni se pregăteşte la anul, o scădere de 0,5%. Ba chiar, patronii zic că de fapt economia noastră va scădea cu 1%. Şi zău că le-aş da dreptate. Păi, dacă iobagul nu mai munceşte, nici biruri nu plăteşte şi nici nimic nu-şi mai cumpără. Şi din toată socoteala asta iese că vor sărăci alţi iobagi, care îi vor băga în sărăcie pe alţii.

Măcar de-ar pricepe şi dregătorii, cât de multe minuni poate face munca din economia noastră.

Ocnaşii o duc bine

Şi tot ne-am încurcat în cifre. S-o mai punem de o socoteală. Se pare că viaţa la puşcărie nu-i chiar atât de grea. Başca, după ce se dau la tot soiul de nelegiuiri, tâlharii mai şi bagă dregătoria în cheltuieli. Carevasăzică, pentru un hoţ atât de prost încât a reuşit să fie şi prins vistieria se goleşte cu 2.400 de lei, în vreme ce pentru un biet pălmaş ajuns şomer peste noapte se pun la bătaie doar vreo 400 de lei, iar pentru un amărât de slujbaş de primărie se scot cam 560 de lei. Şi printre noi sunt 680.000 de şomeri care fac foamea într-o economie întunecată. Cel fărădelege, beneficiază de mâncare, pază, transport, curent, educaţie şi chiar… agrement.

Zicea unu’ mai aprig la mânie că pentru un nelegiuit care ia viaţa cuiva se scot cam 700.000 de lei, numai ca să se recreeze la ocnă. Cam tot atât cât să se ţină doi dascăli în şcoli până la pensionare. Deh, şi asta în vreme ce un glonţ costă numai 10 lei. Haiducul zice să nu ne băgăm în păcat pentru păcatul altuia, dar măcar să-l ducă arnăuţii să muncească la tăiat de sare în ocnă, să nu ne golească şi vistieria.

Foametea naşte foamete

Să ne socotim mai departe. Dacă ocnaşii sunt îmbuibaţi, pe şomeri îi roade foamea. La socoteală iese că pe la noi s-a mâncat mai puţin cu 10% faţă de anul trecut. Nici în bere amară nu şi-au mai înecat românii acreala sărăciei, pentru că au băut cu 12% mai puţină. În industria alimentară lucrează acum doar 170.000 de pălmaşi, plătiţi prost şi sictiriţi. Oamenii aceştia ar trebui să facă de ale gurii pentru 22 de milioane de suflete. Dar nu-i tocmai aşa, pentru că cele mai multe bucate le luăm de la străini, pe bani mulţi şi cam toxice. Şi pentru că se mănâncă mai puţin cu 10%, 10% dintre muncitori vor îngroşa rândurile şomerilor. Da, vor fi chiar printre şomerii care se căznesc să trăiască cu mai puţini bani decât ocnaşii. Berea aia bună de la Azuga, va deveni istorie, pentru că fabrica se va închide. Nici la Blaj nu se va mai face bere, pentru că cică o pot face ungurii mai ieftin. Măcar nu-şi mai beau românii minţile, dar oamenii care trăiau de pe urma berii nu vor mai avea de unde să-şi scoată banii de-o pâine.

SOCOTELI DE RĂTĂCIŢI

SE ŢIN ŞI ALŢII SE SOCOTELI. NIŞTE RĂTĂCIŢI, CARE-ŞI SPUN ASOCIAŢIA SECULAR-UMANISTĂ AU MONTAT PRIN TOT TÂRGUL BUCUREŞTIULUI NIŞTE NAMILE DE PANOURI PUBLICITARE. ZIC EI CĂ PE LA NOI AR FI CAM MULTE BISERICI ŞI CĂ BISERICA AR TREBUI SĂ PLĂTEASCĂ BIR PE „VENIT”. „NU-ŢI LĂSA BANII ÎN PLATA DOMNULUI!  ÎN ROMÂNIA SUNT 18.300 DE BISERICI ŞI DOAR 4.700 DE ŞCOLI GENERALE ŞI 425 DE SPITALE”, A FOST UN MESAJ PE CARE BIEŢII TRECĂTORI ÎL PRIVEAU SMINTIŢI. SE VEDE TREABA CĂ OAMENII ŞI-AU CAM ÎNCURCAT SOCOTELILE, DE VREME CE PE LA NOI SUNT CAM 19 MILIOANE DE ORTODOCŞI ŞI NU-S TOŢI NICI BOLNAVI ŞI NICI DE VÂRSTA ŞCOLII. ŞI DACĂ AR FI SĂ PUNEM PE HÂRTIE, CRED CĂ TOT AR MAI TREBUI CÂTEVA BISERICI, BA CHIAR ŞI MULT MAI MULTE ŞCOLI. DAR TARE LE-AR MAI CERE HAIDUCUL SOCOTEALĂ, SĂ VEDEM NOI DE UNDE ŞI-AU SCOS RĂTĂCIŢII ĂŞTIA BANII ÎN TIMPURI DE CRIZĂ, CA SĂ VEDEM PE UNDE SCOT EI CĂMAŞA.

Read more: SOCOTEALĂ HAIDUCEASCĂ http://axa.info.ro/arhiva/anul-iii/axa-44/item/562-socoteala-haiduceasca/562-socoteala-haiduceasca?showall=1#ixzz124ORK3Md

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: