Skip to content

SCRISOARE A GENERALULUI GHEORGHE CANTACUZINO GRĂNICERUL CĂTRE CORNELIU ZELEA CODREANU (1937)

11 October 2010

Bucureşti 2 ianuarie 1937

Dragă Corneliu

Cum îţi spuneam, politica Românească de 70 de ani, de când este presupusă constituţională, este pe cât de simplă, pe atât de murdară. Partidele se succed pe baza clientelei electorale pe care o plăteşte, cum este azi, cu trei sferturi din buget. Cel care vine ca şi cel care a plecat în loc să puie impozite sau să dea afară, recurge la împrumut, ca şi orice risipitor, fie extern, fie intern, acesta din urmă fiind tot extern prin marile bănci de aici, şi, se pun la ordinele finanţei jidoveşti care dictează azi prin reprezentantul ei autorizat, am numit pe Titulescu.

Aşa dar, azi, liberalii au isprăvit fondurile şi decât să pună impozite noi sau să dea afară, …….. şi strădania lor este, cum a fost de 70 de ani, ca cei care vin să vie în înţelegere cu ei şi cu palatul ca să fie, zic ei, continuitate în sforţările constructive, şi zic eu, continuitate cu furturile şi cu mistificarea ce o înscenează o minoritate care spoliază prin şi cu jidanii, o majoritate stupidă ce nu reacţionează.

Că nu mai au fonduri liberalii/ tot ce au împrumutat a mers 1) în buzunarele lor şi casele partidului, 2) la aşezămintele lor cu Creditul Industrial, Minier, B. Românească şi altele plus că la Banca Naţională /cea mai mare escrocherie a secolului, spunea Nicolae Filipescu/ s`au aranjat şi asigurat, vorba aia, la Dacia/ dovada este sforţările lor de a face împrumuturi şi aranjamente acum la Paris ce nu prea reuşesc pentru că şi jidanii nu pot da aşa pe pierdutele şi nici liberalii nu pot admite a se compromite complet, cine ştie ce condiţii şi concesiuni!

Atunci mai bine trec…… am spus mai sus, unora care puţin le pasă dacă se compromit cu jidanii, pentru că scopul lor este să vie la putere, şi, dovada că se pregăteşte o simbare de guvern şi de partid, o mai avem în faptul că se pune bine Titulescu până şi cu Cuza. Peştele Franasovici îşi pregăteşte retragerea din guvern pentru o ambasadă. De frica viitoarelor alegeri, palatul trimite pe Inculeţ în Consiliul de Miniştri să vadă dacă poate să ne dizolve. Prigoana a început intensivă. Caută să ne provoace, pentru ca ivindu-se incidente inventate şi înscenate, cei care vin să poată strânge şurubul ca nu cumva să reuşim în alegeri, şi, în arsenalul lor infect este şi porcăria cu Sinodul pus să ne oprească să facem biserici şi mascaradele Regale cu tineretul inventate de frica metodelor noastre cinstite ce ne atrag simpatia tuturor în folosul României de mâine.

O să avem deci în curând alegeri şi toate partidele tremură cum au tremurat la ultimele alegeri generale. Toată chestiunea se învârteşte prin urmare în jurul electoratului.

Cine vine la putere? Nu ne interesează de loc. Oricine ar veni este acelaşi lucru cum se face de 70 de ani şi cum explicam la început. Combinaţia Cuza-Goga-Vaida? Combinaţia Mironescu?/ la bonne a tout faire/ sau combinaţia Inculeţ sau Argetoianu sau Iorga, oricine ar veni nu sunt decât, toţi, instrumentul jidanilor şi al Camarilei în care scumpul nostru Rege este prizonier şi primă victimă, şi deci oricine va veni, va veni cu condiţia să ne persecute mai cu seamă în alegeri dacă n`o îndrăzni să ne dizolve.

Iată-ne dar în faţa unor alegeri generale prin Februarie sau Martie, alegeri foarte grele pentru noi.

Dăm lupta sau n`o dăm?

Puterile noastre le ştii mai bine ca mine şi nu este nevoie să ţi le scriu aici ca să le cunoască toată lumea.

În ceeace mă priveşte pe mine pentru liniştea mea şi pentru că sunt un puturos aş înclina să nu ne prezentăm şi m`ar bucura foarte mult să iei această hotărâre.

(Pg2)

Dar nu este vorba de mine, este vorba de ţară şi de organizarea noastră care, cred că s`ar irosi dacă nu ne prezentăm. Ursul nu joacă, mai cu seamă dacă este cinstit, de voie şi deci trebuie să joc de nevoie şi cum mi-ai dat depline puteri în zilele ce-mi mai rămân acuma şi mă rog la Dumnezeu să fie cât de multe mă pregătesc de alegeri generale.

Nu ne prezentăm, se va zice că aşa am făcut pentru că suntem slabi şi trupele noastre în inacţiune se vor îndoi.

Ne prezentăm şi nu reuşim. Lupta, însă, va fi aşa de dârză, şi persecuţiile aşa de mari încât se vor produce două fapte: 1. oţelirea trupelor noastre, 2. dovada că a trebuit sforţări uriaşe ca să fim împiedicaţi.

Când o fi şi o trebui şi dacă nu ai venit încă până atunci să reiei comanda, viu eu la D-ta cu Popa şi într`o zi şi o noapte, pe brânci, facem împreună listele, tablourile şi directivele trebuincioase.

…Dacă vom reuşi, fie şi puţini, în raport cu oribilele piedici, va fi prima etapă către victoria legionară.

Cu multă dragoste

General Gh. Cantacuzino

Bucureşti 2 ianuarie 1937

Read more: SCRISOARE A GENERALULUI GHEORGHE CANTACUZINO GRĂNICERUL CĂTRE CORNELIU ZELEA CODREANU (1937) http://axa.info.ro/arhiva/anul-iii/axa-44/item/566-scrisoare-a-generalului-gheorghe-cantacuzino-granicerul-catre-corneliu-zelea-codreanu-1937#ixzz124PVznuj

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: