Skip to content

HAIDUCUL ŞI LICHEAUA

11 October 2010

Scris de Ciprian BOJAN

Haiducul şade şi cată mârşăvia dregătorilor. Apoi, cugetă mulţumit că-n vremurile moderne n-are mare bătaie de cap cu ei. E zadarnic să-i vină de hac vreunuia, căci cam toţi ajung să-i roadă ciocoii din propria ogradă. Când un dregător cade în prinsoarea ciocoilor, i se spune că-i mogul comunist. Zic vornicii pe la televizor ba că Băsescu-i matelot comunist, ba că Geoană e roşu-n cerul gurii sau că tătuca Iliescu se închină la Stalin. Nu-s de acord nici în ruptul capului. Nu, ăştia nu-s comunişti, pentru că şi bolşevicii cred în ceva, şi aşa cum cred azi în Marx, mâine pot să se întoarcă la dreapta-credinţă. Sunt mai degrabă lichele, pentru că licheaua nu crede în nimic şi se teme să creadă. Spre deosebire de lichele, românul adevărat s-a născut la sat, apoi s-a călit în munţi şi în temniţele comuniste.

De fapt, îmi sunt tare simpatice lichelele. Zău că da! Asta pentru că din copilărie mi-au plăcut animalele. Licheaua este un dobitoc de sinteză care are câte ceva de la toate jivinele: nehalit ca lupul, parazit ca şobolanul şi bou impenetrabil ca bietul animal din jugul carului. Când vremurile îi ameninţă existenţa, devine cârtiţă şi pândeşte ca vulpea momentul în care poate redeveni dulău.

Fumul sărăciei

Licheaua minte pentru că nu poate să trăiască în adevăr. Mai nou, licheaua le spune iobagilor că-s săraci pentru că fumează. L-am zărit deunăzi pe Mugur Isărescu, guvernatorul băncii naţionale, vorbind ca un copil rătăcit în faţa unui microfon mai înalt decât el. Zicea că ne roade inflaţia la buzunare şi asta numai pentru că nişte ţărani stau în cârciumă cu luleaua în gură. Din inflaţia totală de 4,74%, cât a fost anul trecut, ţigările ar fi dat 1,77% şi asta numai pentru că alţi dregători le-ar fi îndesat cu accize. Carevasăzică, taman s-a emanat o nouă teorie despre cum se face praf economia. Evident că Isărescu n-a pomenit nimic despre miliardul de euro băgat de fumători direct în buget, prin plata accizelor. Ba mai mult, după ce a dat ochii cu ziariştii, s-a întors la bancă şi i-a expulzat pe toţi fumătorii din instituţie.

Bag de seamă că pentru stăpânire-i musai ca iobagii să fie nefumători. Arată morţi pe pachete, le umflă la preţ şi ameninţă cu sărăcia. De ce? Păi un nefumător trăieşte cam 70 de ani, tot pe atât cât va plăti şi taxe după viitoarele rânduieli. Haiducul nu fumează, dar se enervează.

Sluga şi Eminescu

Licheaua n-are prea multă minte şi dă cu parul în lucrurile pe care nu le poate pricepe. În ograda preşedintelui Băsescu s-a aciuit un umanoid lipsit de vlagă, dar cu gura slobodă, Cristian Preda. Şi ca orice anonim care se trezeşte peste noapte slugă la palat, trebuia să terfelească imaginea cuiva. Pesemne n-a avut curaj să se ia de cineva mai zdrahon şi a ales o victimă care n-are cum să-i zică vreo două. După ce s-a asigurat că pe Eminescu l-au băgat alţii în mormânt şi că-i mort de binelea, a început să tune împotriva lui: „…trebuie contestat şi demitizat, dar nu pentru rudimentele sale de gândire politică. Din acest punct de vedere, el e realmente nul”. Ograda de la Cotroceni pare că-i plină de zănateci, căci şi H. R. Patapievici suferea de regurgitaţii de acelaşi soi. „Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie să ne debarasăm dacă vrem să intrăm în Uniunea Europeană”. Pe ăsta nu l-a informat nimeni că nu am vrut să intrăm în UE? Ne-au băgat stăpânii.

Război între lichele

Licheaua este un animal care se hrăneşte cu alte lichele. Cel mai mult îi place să le consume pe acelea care-i pot sta în cale. După ce Băsescu l-a doborât în alegeri pe Năstase, l-a terminat cu un dosar de „anti-corupţie”. Acum, l-a altoit bine şi pe Geoană şi se pregăteşte să-l termine şi pe el, însă la „integritate”. Geoană s-a trezit săptămâna trecută că-l caută arnăuţii domniei, Agenţia Naţională de Integritate, pentru că ar fi uitat să-i informeze că ar avea un apartament şi vreo două locuri de parcare în plus. Dacă ajunge să-l pună-n jug şi să-l judece, riscă să fie trântit în temniţă între 3 luni şi 2 ani. Suficient cât să iasă şi să candideze din nou.

Şi atât de zeloşi au fost argaţii în a-l mazili pe Geoană, încât s-au luat şi de viaţa slujitorilor săi. Gheorghe Pogea , fost ministru PSD, s-a trezit şi el că-i luat la întrebări de aceeaşi indivizi. L-au acuzat că ar fi fost ministru şi patron în acelaşi timp şi s-au şi grăbit să-l ancheteze. Numai că s-au grăbit prea tare şi s-a dovedit că n-au făcut dosarul bine.

Şi că tot veni vorba despre Agenţia Naţională de Integritate, l-am auzit recent pe şeful instituţiei, Cătălin Macovei, cum înjura ca un birjar. După limbă, numai de integritate nu părea că se ocupă.

Oşti străine pe la noi

Când alte lichele mai mari se zburlesc un pic la ea, licheaua autohtonă le linge tălpile cu bucurie. S-a bucurat când au venit ruşii, s-a întristat când au plecat ruşii, iar acum se bucură când vin americanii. L-am zărit pe Băsescu tremurând de emoţii şi ne anunţa că ne fac americanii un soi de pavăză care să ne apare, chipurile, de rachetele ruşilor. Ne îndemna să facem la fel ca el. Mai avea un pic şi o punea de un ospăţ ca să-i fie bucuria generală. Ce nu ne-a spus este că toată abureala militară este o afacere păguboasă. Americanii au o bază pe la noi şi au mai vrut încă una, dar nu erau şi dispuşi să plătească pentru ea. Aşa că ne-au luat de fraieri şi îşi aduc oştenii pe banii noştri. În aceeaşi situaţie, cehii şi polonezii au mai rumegat un pic problema, înainte de a se închina la americani. Ba chiar, au şi îndrăznit să comenteze: „Fie ne sunt îndeplinite condiţiile, fie nu va mai exista niciun scut”, declara premierul polonez Donald Tusk. Pe de altă parte, cehii le-au dat voie să-şi aducă armata, dar nu s-au arătat dispuşi să scoată prea mulţi bani de la buget.

Ei bine, ai noştri le vor da şi banii şi se vor şi bucura pe treaba asta. Rusul s-a enervat serios la aflarea veştii. „Rusia trebuie să avertizeze România că, dacă elementele scutului antirachetă sunt plasate pe teritoriul său, ar putea deveni o ţintă de atac pentru sistemele de rachete ruseşti”, a declarat colonelul, Igor Korotchenko, editor-şef al revistei „Apărare naţională”. Şeful ruşilor ne ameninţă şi ei. Tocmai când scriam rândurile acestea Dimitri Medvedev a şi aprobat o nouă doctrină militară în care expansiunea NATO este privită ca ameninţare la adresa securităţii naţionale şi care reafirmă dreptul Rusiei de a folosi arme nucleare. Iacă aşa ne-au băgat lichelele în ghearele rusului furios.

IOBAGIMEA ÎN ŞOMAJ

LICHEAUA ESTE UN ORGANISM BIOLOGIC CARE FUNCŢIONEAZĂ FĂRĂ INIMĂ. NICI N-A ÎNCEPUT BINE ANUL, CĂ DEJA S-A ŞI PUS PE JUPUIALĂ. VISTIERNICII SPUN CĂ NU MAI SUNT BANI PENTRU TREBURILE DOMNIEI ŞI CĂ-I MUSAI SĂ SUFERE CINEVA PENTRU ASTA. ŞI-N LOC SĂ-I CAUTE PE CEI CARE AU GOLIT VISTIERIA, S-AU ÎNTORS SPRE IOBĂGIME. PÂNĂ SE TERMINĂ ANUL, CAM 100.000 DE SLUJBAŞI VOR FI LĂSAŢI ÎN VOIA SORŢII FĂRĂ UN LOC UNDE SĂ DEA CU SAPA. MULŢI DINTRE VIITORII ŞOMERI SUNT DASCĂLI ŞI AMĂRÂŢI DE LA GHIŞEELE PRIMĂRIILOR, ÎN VREME CE PUII DE LICHELE DIN CONDUCEREA INSTITUŢIILOR VOR VEGETA MAI DEPARTE PE SOCOTEALA NOASTRĂ. CICĂ NU-S BANI LA BUGET, DAR NUMAI PE PIXURILE ŞI CREIOANELE LUI BĂSESCU SE DUC ANUL ACESTA PESTE 50.000 DE LEI. ARNĂUŢII O DUC BINE CĂ LI S-A MĂRIT BUGETUL. LA SRI SE DUCE PESTE 1 MILIARD DE LEI, IAR LA SIE ŞI SPP CÂTE 200 DE MILIOANE. CAREVASĂZICĂ, IOBAGUL ŞOMER NU VA PUTEA SĂ ÎNJURE STĂPÂNIREA LA TELEFON, CĂ-I ASCULTAT DE ARNĂUŢI CU BUZUNARELE DOLDORA.

Read more: HAIDUCUL ŞI LICHEAUA http://axa.info.ro/arhiva/anul-iii/axa-32/item/379-haiducul-%C5%9Fi-licheaua#ixzz123B5htzg

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: