Skip to content

HAIDUCUL CU TELECOMANDĂ

11 October 2010

Scris de Ciprian BOJAN

Cum se uită un haiduc la televizor?

Cu furie! Mă trezesc adesea cu telecomanda înţepenită pe Animal Planet. Pesemne că prefer să văd un leu ce doarme tihnit în savană, decât să casc ochii la ştiri şi să văd maimuţele care fac circ inutil în politica românească. Haiducul stă în faţa ecranului şi priveşte cum se dau ciocoii în stambă sub lumina reflectoarelor. După ce jupoaie şi pielea de pe noi, stăpânirea ne azvârle câteva ore de distracţie falsă, ca să ne mai taie supărarea. Le fel cum vechiul ţăran, jupuit de boieri, se bucura de taraful cu lăutari să–şi mai înşele amarul, omul modern este încântat de umorul ieftin de la Pro Tv.

Fâlfâiala violet

Mi–ar fi plăcut să pot renunţa la emisiunile de ştiri. Recunosc că sunt slab, şi parcă hipnotizat gust din umorul de două parale al lui Băsescu. Tocmai când ce aşterneam aceste rânduri, Boc în cârdăşia lui Udrea se făceau de râs la ştiri. Au lăsat în capitală rânduirile domneşti şi s–au cărat mintenaş la Turda, taman la inaugurarea unei saline. Au ţopăit pe „Puşca şi cureaua lată”, au îngânat câteva cuvinte despre cât de bine o duc românii şi şi–au luat tălpăşiţa. La plecare, cu un buchet greţos de flori violete în braţe, Udrea şi–a slobozit gura. „Da violet, desigur, este culoarea mea preferată. E culoarea anului 2009”, a râs ea în nasul iobăgimii cu telecomandă. Boc zâmbea din decor, mândru de cămaşa lui violet. Başca, până şi SPP–iştii afişau câte o cravată de aceeaşi culoare.

Carevasăzică, ocultismul a intrat de–a dreptul în politică. Tot pe la ştiri se vestea că un vrăjitor ubicuu, Aliodor Manolea, lucrează cu dracii. Mai precis cu doi dintre ei, Băsescu şi Geoană. La început l–ar fi învăţat pe Geoană că dacă face un foc violet la miez de noapte şi îngroapă o şuviţă de pe chelia lui Băsescu, alături de trei oase de pisică chioară d’un ochi o să fie preşedinte. Apoi, l–ar fi trădat şi şi–a mutat vrăjeala în ograda marinarului. Nu ştim ce pase i–ar fi făcut, dar cert este că matelotul a pus iar laba pe domnie.

Nebunia asta cu flacăra violet mi–a împrospătat o amintire din copilărie. N–aveam nici zece ani, era în prag de Crăciun şi atunci am aflat cum poate o flacără violet să schimbe starea de spirit a omului. Mama se căznea de zor cu o oală de sarmale. Înfăşura de zor la ele la lumina lumânării, că ne „tăiase partidul curentul”. În schimb, era totuşi bucuroasă că aveam un strop de carne şi flacăra la aragaz era promiţătoare, de un albastru frumos. Câteva minute mai târziu, flacăra a devenit uşor violet, semn că ne tăiau şi gazul. Apoi, a devenit violet de–a dreptul, iar mama s–a înfuriat. Când flacăra violet abia mai pâlpâia, s–a resemnat şi a renunţat la bătălia cu sarmalele. La fel suntem şi noi acum. Când sărăcia ni se înfige în grumaz, numai de fâlfătăi violete nu ne arde. Haiducul ia drumul codrului, pune de un foc sănătos de vreascuri şi vieţuieşte în tihnă departe de vrăjitori.

Atenţie! Pericol de acnee în Parlament

Tot de la ştiri am aflat că alde Prigoană voieşte să–şi pună odrasla la deputăţie. Că deh, ăla micu’ plângea de zor când a zărit–o pe mezina preşedintelui cum se joacă ea cu „succesuri” prin parlamente străine. Cu mecla acoperită de un strat gros de fond de ten, ca să nu i se vadă coşurile de mucos, puradelul Honorius Prigoană se forţa să îngâne un soi de voroavă politică. Începuse să se plângă cât de sărac e el, pui de ciocoi. Că cică el nu–i un piţiponc, că munceşte pe rupte de la 13 ani, spălând blidele lui tac’su şi că asta l–a făcut un om de succes. Auzindu–l cum se miorlăie, Prigoană ăl bătrân i–a replicat: „Eşti tare băi. Mai tare ca mine”. În ochiul telespectatorului era evident că prâslea e mai tare decât puriul, numa’ că–i tare de cap. În campanie a trebuit să dea nasul cu un vulpoi bătrân, Radu Stroe. Sprijinit de o armată de arnăuţi de la SRI, Stroe i–a venit de hac prichindelului. Ei bine, bătut rău la vot, ăsta micu’ zice că mai stă o tură. Se mai eliberează acuşica încă un colegiu electoral şi vrea să se dea din nou în stambă. După spusele lui tac’su se pare că tot prin flacăra violet a încasat–o: „I–am zis: Ia–ţi, măi, cravată violet! El, nimic: Batman, Batman! Ce să îi fac?”. Başca, tot la ştiri l–am zărit pe Stroe cum se fălea ţanţoş, îmbrăcat într–o ţoală violet.

Îmi vine să–l iau la pumni

Mă întreba deunăzi un prieten cu ce vedetă de la televizor mi–ar plăcea să mă bat. Haiducul din mine a sărit ca ars: „Mircea Badea”. Aşijderea ca toţi infatuaţii de pe micul ecran, mă enervează.

Mă scoate din sărite când gesticulează ca un zănatec care vrea să–şi ia zborul. Cum se alintă arătându–şi musculatura şi cum emană înţelepciuni de cartier care încep şi se termină cu „Bă, prietene”. De ce l–aş bate pe Badea? Pentru că nu crede în nimic. Dacă peste starea de nervi pe care mi–o provoacă pot trece cu uşurinţă, aiureala din scăfârlia lui necesită o corecţie. La început era simpatic, apoi, ca toţi vătafii a început să–şi slujească stăpânul cu un zel scârbos de–a dreptul. Recent, făcea caterincă de Dumnezeu, de dragul audienţei. Tot de dragul audienţei, s–a dezbrăcat pe stradă ca să vadă lumea ce pene are pe dedesubt. I–aş arde una haiducească, ca să–i meargă fulgii.

Senzaţional!

Românii nu–şi mai spală rufele la râu, nici la maşina de spălat. O fac în direct la Dan Diaconescu. N–am răbdare să casc ochii la OTV, că–mi creşte brusc tensiunea. Aşa mi–am dat seama cum de au toate pensionarele tensiunea mărită, pentru că–şi petrec nopţile urmărind–o pe Elodia, piticul paranormal şi baba porno. OTV–ul a devenit un grajd unde–şi rumegă prostia toate dobitoacele de la marginea lumii. Diaconescu n–a găsit–o pe Elodia, dar a găsit–o pe Nuţica Udrea. Aidoma întregii „intelectualităţi” pedeliste, blonda îşi spală şi ea rufele (violet) tot în maşina OTV. Că tot vorbeam de flăcări violet. Duduia se scuza în faţa românilor, vorbind despre felul în care şi–a ales rochia violet din seara confruntării dintre matelot şi prostănac. „Cu totul la întâmplare ca să nu mai spun că era singura care îmi mai venea bine”. Evident că–i stătea bine ca oricărei alte matroane. MATROANĂ s.f. (Ist.) Femeie matură, respectabilă; mamă a unei familii numeroase și respectabile. [< lat. matrona, cf. germ. Matrone, it. matrona, fr. matrone].

FABRICA DE ISTERIE

LA TELEVIZOR AM MAI VĂZUT CÂRDURI DE BABE CARE–ŞI BĂGAU CU ZEL VACCINURI, CA SĂ NU DEA ÎN GRIPA PORCILOR. TELEVIZORUL ÎMI SPUNEA CĂ TREBUIE SĂ FAC LA FEL, CĂ DE NU, RISC SĂ MOR. UN PERSONAJ SIMPATIC CARE VORBEA CA UN RABIN GRIJULIU, ADRIAN STREINU CERCEL, LANSA TEORII APOCALIPTICE ŞI IACĂ AŞA A APĂRUT O ISTERIE FĂRĂ PRECEDENT. TOT LA TELEVIZOR AM AFLAT APOI CĂ TOTUL A FOST O VRĂJEALĂ IEFTINĂ ŞI CĂ STĂPÂNIREA DIN EUROPA I–A ADUNAT PE TOŢI SPECIALIŞTII CA SĂ–I IA LA ÎNTREBĂRI. WOLFGANG WODARG, DIRECTORUL COMISIEI DE SĂNĂTATE DIN CONSILIUL EUROPEI, SPUNEA PE UN AER CALM CĂ S–AU ÎNŞELAT ŞI CĂ EFECTELE GRIPEI PORCINE AU FOST EXAGERATE. BA MAI MULT, CICĂ NU ERA NECESARĂ PRODUCEREA UNUI VACCIN NOU. N–AM MAI STAT PE GÂNDURI ŞI AM ÎNCHIS TELEVIZORUL ŞI AM PUS MÂNA PE O CARTE.

FACI ŞI TU LA FEL?

Read more: HAIDUCUL CU TELECOMANDĂ http://axa.info.ro/arhiva/anul-iii/axa-31/item/363-haiducul-cu-telecomand%C4%83#ixzz1235y8stm

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: