Skip to content

DREPTATE DE HAIDUC

11 October 2010

Scris de Ciprian BOJAN

Haiducul are mereu dreptate, nu doar o împarte. Când striga haiducul că vine sărăcia peste noi, dregătoriile erau doldora de bănet. Când vistieriile li s-au golit, dregătorii miorlăiau după banii străinilor. Când străinii au dat camăta, dregătorii se lăudau că-i îndeajuns, haiducul zicea că ba. Şi tot n-au băgat la căpăţână că nu cu bani de împrumut se scoate ţara din mizerie, ci cu muncă curată.

Au venit cămătarii FMI de prin străini să verifice dacă dregătorii au cum să le dea banii înapoi cu dobândă. Nici n-au descălecat bine, că boierii şi dregătorii le-au şi sărit la picioare pentru a se plânge că ţara merge prost şi că în loc să rupă datoria mai vor şi alţi bani. Şeful cămătarilor, Jeffrey Franks, a şi pus biciul pe zbirii românilor. Ai noştri n-au strâns nimic în pungi, au jupuit iobagii degeaba că tot n-au avut ce aduna, iar acum mai au şi tupeul de a cere alţi bani de împrumut. Franks le-a spus franc în faţă boierilor speriaţi, că nici nu-l taie capul să le mai dea bani. Acum cică a venit ca să vadă cum stăm cu rectificarea bugetară pe 2010, cu bugetul de la anul şi cum merge treaba cu fiscalitatea, adică cu jupuitul amărâţilor. Păi şi dacă tot veni vorba de bugetul anului viitor, logica ne spune că nici atunci nu va fi bine pentru iobagi.

Cică s-au băgat în vistieriile româneşti 20 de miliarde de euro, iar bănetul acesta n-ajunge decât până în prag de iarnă. Carevasăzică, odată cu frigul şi nămeţii ne băgăm şi ţara în faliment.

Cine-s cămătarii?

Dar ceea ce ni se întâmplă acum nu-i decât un fleac pe lângă ce ni se pregăteşte. Oricine şede şi gândeşte limpede, îşi dă seama că nimic nu-i întâmplător în ceea ce priveşte năpăstuirea amărâţilor de pretutindeni. Când a dat criza peste noi, munceau iobagii de mama focului şi totul mergea şontâc-şontâc, dar măcar mergea. Spuneam că-i sărăcie, nu dezastru. Apoi, a venit o zi în care banii au luat-o razna. Şi nu doar că erau mai puţini, ci nici nu mai aveau vreo valoare. Şi din când în când, răsar cămătarii care bagă bani pe gât, până ce s-or sătura boierii.

Cine-s cămătarii? Când era clar cine va câştiga ultimul război mondial, prin iulie 1944, bancherii şi dregătorii de prin câteva ţări au pus-o de o afacere tare şi i-au dat un nume interesant, Fondul Monetar Internaţional. Chipurile ca să meargă economia bine prin dobânzi mici la camăta pe termen lung. În schimbul împrumuturilor, şi-au rezervat dreptul de a-şi băga nasul în treburile ţărilor.

Monedă unică mondială

Când criza încă nu dădea semne, prin 2008, şeful FMI anunţa că fondul vrea să-şi dubleze sumele disponibile pentru împrumut. Şi ca să scoată atâţia bani, s-a trecut la forţarea unor noi împrumuturi şi „emiterea de obligaţiuni”. Şi să vezi minune! Din dublare au trecut la triplare şi au tot ţinut-o aşa, până ce le era clar tuturor că FMI-ul a devenit un cămătar agil. Tot pe atunci, se zicea şi că scopul FMI este de a crea o monedă unică mondială. Şi cine controlează banul, controlează lumea. Cu alte cuvinte, dacă vrei să ai lumea la picioare, nu te baţi ca Alexandru Macedon cu toţi. Îi „ajuţi” să sărăcească, că vin ei să te roage să-i conduci. Iar orice dominaţie se vesteşte prin baterea de monedă nouă.

Dick Morris, fostul consilier al preşedintelui Bill Clinton, ştia toată povestea monedei unice mondiale. În urma unui summit G20, Morris a fost întrebat de un reporter dacă s-au înşelat cei care anunţau moneda unică mondială. Răspunsul a venit senin: „Nici vorbă, nu s-au înşelat.

O parte a conferinţei este ascunsă, cea care nu se vrea a se atrage atenţia asupra ei. Ni s-a spus că scopul conferinţei este oferirea unui pachet de stimulare a economiei mondiale. Dar de fapt, acolo se discută regulile internaţionale ale instituţiilor financiare care vor trece sub controlul FMI-ului”.

Haiducul nu mai comentează, că-i limpede treaba asta.

Cercul imediat nu mai este la graniţe

P’aci mai e o chestiune curioasă. Cică s-a prăbuşit deunăzi un elicopter cu soldaţi evrei care se antrenau undeva pe meleaguri mioritice. De ce se antrenau zice Matan Vilna’i ministrul adjunct al Apărării din Israel. „Antrenamentele din România trebuie înţelese în contextul pregătirii pentru un posibil conflict. Cercul imediat nu mai este la graniţe. Este adânc în mijlocul statelor. De aceea, capacitatea de a acţiona la astfel de distanţe este o capacitate pe care trebuie să o exersăm permanent”. Omul acesta e cam slobod la gură. Să înţelegem că evreii se pregătesc să se bată cât mai departe de ţara lor? Cu cine?

Şi mai interesant este faptul că elicopterele Yasour – Sikorsky CH-53 Sea Stallions sunt un pic cam speciale. Ele sunt în dotarea trupelor Sayeret Matkal, soldaţi pregătiţi pentru culegere de informaţii. Deh, este puţin probabil că se pregăteau pentru culegerea de informaţii cu privire la înălţimea brazilor carpatini.

Vociferări de eretic

Tocmai când aştern rândurile acestea, un personaj dubios îmi poluează televizorul. Devenit celebru după ce şi-a torturat nevasta şi s-a perindat prin slujba unor „agenturi străine”, aşa-zisul pastor Laszlo Tokes, zice că îi cheamă pe unguri să ne ia Ardealul. „Trebuie o cooperare deplină între forţele politice maghiare. Totodată, contăm pe sprijinul Ungariei şi al vieţii politice din exterior, deoarece autonomia este o instituţie acceptată în lumea democratică. Constituţia nu este Sfânta Scriptură. Constituţia se schimbă, noţiunile se schimbă, democratizarea avansează. Vom reuşi, dacă nu vom da înapoi”. Într-o ţară normală, omul acesta ar fi fost expulzat, într-o ţară anormală ar fi fost bătut pe stradă. Acum nici nu mai ştiu ce fel de ţară-i România.

MULŢI, MULŢI ŞI…

ŞI-N VREME CE-N LUME TREBURILE SE ÎNCING, AI NOŞTRI IOBAGI PAR SĂ FIE SPĂLAŢI PE CREIER. UN STUDIU RECENT, „PUBLICUL ROMÂNESC ŞI ŞTIINŢA”, ARATĂ CĂ ROMÂNII DE RÂND SUNT CAM ANALFABEŢI ŞTIINŢIFIC, CĂ N-AU HABAR DE ISTORIE. ÎN SCHIMB, CRED CU TĂRIE ÎN HOROSCOAPE ŞI NU DAU DOI BANI PE EDUCAŢIE. JUMĂTATE DINTRE CONAŢIONALII NOŞTRI CRED CU TĂRIE CĂ NOROCUL ESTE MAI IMPORTANT PENTRU REUŞITĂ DECÂT ŞCOALA. LA FEL DE MULŢI ŢIN CONT DE ZICALA „DACĂ TE MĂNÂNCĂ PALMA STÂNGĂ VEI PRIMI BANI” SAU „CINE NU ARE NOROC ÎN DRAGOSTE ARE NOROC LA CĂRŢI.” 50% DINTRE CEI CARE AU RĂSPUNS ACESTUI RAPORT CRED CĂ DEOCHIUL POATE FI PREVENIT CU AJUTORUL CULORII ROŞII.

ŞI ÎN TOT AMARUL ACESTA-I ŞI O PARTE FRUMOASĂ. 2 DIN 3 ROMÂNI CRED CĂ BISERICA NU GREŞEŞTE NICIODATĂ ÎN CEEA CE SPUNE.

Read more: DREPTATE DE HAIDUC http://axa.info.ro/arhiva/anul-iii/axa-43/item/553-dreptate-de-haiduc/553-dreptate-de-haiduc?showall=1#ixzz124LGpZj2

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: