Skip to content

DESPRE ÎNCHINĂTORII LA STAN ŞI BRAN ŞI RUGĂTORII LA MARLYN MONROE

8 October 2010

Scris de Mugur VASILIU

Priviţi cu atenţie! Este chiar pe Calea Victoriei, în centrul Bucureştiului. Mai precis, şi pe Calea Victoriei, fiindcă o mai puteţi vedea pe strada Occidentului şi în alte locuri, şi nu doar în Bucureşti. Fotografia de mai sus este reală – deşi pare ireal ca în România creştin-ortodoxă să fie batjocorită, în stradă, tocmai ortodoxia. Sau poate nu este acesta credinţa noastră? Poate se va vota şi acest „mic amănunt” în parlamentul european?

Vorbim despre batjocorirea Cinei Celei de Taină – din fotografia de mai sus – în care Stan şi Bran, Elvis, Clark Gable, John Wyne, Chaplin, H. Bogart, Fred Astair etc, îi maimuţăresc pe apostolii lui Hristos. În mijloc, locul Mântuitorului este ocupat de faimoasa şi, ce-i drept, siderala imagine cinematografică a femeii uşoare universale: Marlyn Monroe. Deasupra fotografiei de mai sus, este reclama unui restaurant „oarecare”: Hollywood – în traducere „pădurea sfântă”. Nu avem nici cea mai mică îndoială că este vorba despre o „sinceră sfinţenie” a unei păduri cu o valoare esenţială – dar nu pentru creştini, ci pentru lumea americană şi nu numai. Este „sfinţenia” lumii moderne, a cărei emblemă definitivă este America. Sigur că actorii din fotografie (şi mulţi alţii din aceiaşi „pădure sfântă”) sunt pentru această lume „apostoli”, modele a căror „sfinţenie” este asigurată, după cum putem vedea, chiar de femeia blondă din mijloc.

Şi, dacă suntem de acord cu drepturile închinătorilor la idoli, acelea de a se închina cui şi în ce mod vor vrea, nu putem fi de acord ca aceasta să se întâmple în centrul capitalei unei ţări creştin-ortodoxe. Noi nu le dorim nimic. Spunem aceasta deşi ştim că vom fi consideraţi „intoleranţi” de către specialiştii în „libertate” din Sărindar. Dar ia să ne imaginăm că am pune pe stradă – sau doar am duce la subraţ, ca din neatenţie, o icoană pe străzile Israelului sau ale Americii! Am fi imediat arestaţi pentru că am jignit, am ofensat libertatea credinţei celorlalţi – darmite să maimuţărim credinţa sau lipsa de credinţă a localnicilor (asta ar însemna, fără îndoială, puşcărie pentru cei care ar îndrăzni să o facă). De altfel, principala credinţă a lumii care locuieşte în „pădurea sfântă” liberă şi americană este credinţa lipsei de credinţă. Dar pe noi nu ne priveşte ceea ce fac alţii la ei acasă – fiecare cum crede. Ceea ce însă este pe cât de grav, pe atât de simptomatic în această situaţie, ceea ce ar trebui să ne intereseze pe noi este starea necredinţei noastre: pe Calea Victoriei, în centrul Bucureştiului, se află această poză enormă care Îl batjocoreşte pe Hristos, îi maimuţăreşte pe apostoli şi întreaga noastră credinţă. Chiar peste drum de o biserică se află acest panou „reclamă”. N-am auzit pe nimeni, preot sau mirean, care să protesteze sau care să fie deranjat de faptul că Hristos este batjocorit în felul acesta.

Toate acestea ne arată pe noi, oamenii moderni şi europeni, aşa cum suntem: ne grăbim să ne aruncăm credinţa pentru a fi „buni pentru ei”, înlocuind Adevărul cu o femeie uşoară; ne străduim, cu ştiinţă sau din neştiinţă, să fim „în rând cu ei” şi pentru aceasta Îl batjocorim pe Hristos.

Iată de ce ne întrebăm, fără lirism, dacă în România mai există români şi dacă în Biserică mai sunt credincioşi care să înţeleagă că Hristos este Adevărul. Sau, poate, lucrul cel mai important pentru români a devenit să ajungă şi ei închinători la Stan şi Bran, rugători la Marlyn Monroe.

Read more: DESPRE ÎNCHINĂTORII LA STAN ŞI BRAN ŞI RUGĂTORII LA MARLYN MONROE http://axa.info.ro/arhiva/anul-ii/axa-19/item/118-despre-%C3%AEnchin%C4%83torii-la-stan-%C5%9Fi-bran-%C5%9Fi-rug%C4%83torii-la-marlyn-monroe#ixzz11kYV93K6

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: